Πάνω από τους μισούς Αλβανούς σκέφτονται να μεταναστεύσουν

Περισσότεροι από τους μισούς Αλβανούς θα ήθελαν να μεταναστεύσουν σε πλουσιότερες χώρες με καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με μελέτη που συνέταξαν ο Ράσελ Κινγκ από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ και ο Αλβανός ερευνητής Ιλίρ Γκεντέσι.

Από: newsbeast.gr

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό της πιθανής μετανάστευσης έχει αυξηθεί από το 44% το 2007, στο 52% το 2018.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991, πάνω από 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, μετανάστευσαν κυρίως σε Ιταλία και Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό σε Βρετανία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη δείχνει ότι οι οικονομικοί λόγοι παραμένουν το σημαντικότερο κίνητρο για τη μετανάστευση, αν και σε μικρότερο ποσοστό, όμως τώρα οι περισσότεροι από αυτούς που σκέφτονται τη μετανάστευση προτιμούν τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Όταν η οικονομική κρίση από το 2008 και μετά χτύπησε την Ιταλία και την Ελλάδα, τα εμβάσματα από το εξωτερικό στην Αλβανία μειώθηκαν κατά ένα τρίτο και πάνω από 133.000 μετανάστες επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

«Οι άνεργοι, ανειδίκευτοι και ανεκπαίδευτοι ήταν στο παρελθόν πιθανοί μετανάστες. Τώρα οι ειδικευμένοι, οι μορφωμένοι με δουλειά και καλή οικονομική κατάσταση θέλουν να μεταναστεύσουν», δήλωσε στο Reuters ο Ιλίρ Γκεντέσι, προσθέτοντας: «Ανακαλύψαμε επίσης ότι οι οικονομικοί λόγοι μετρούν λιγότερο, γιατί οι άνθρωποι τώρα θέλουν να μεταναστεύσουν για καλύτερη παιδεία. Αρκετοί θέλουν επίσης να φύγουν επειδή δε βλέπουν κανένα μέλλον στην Αλβανία».
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...