Τα μεγάλα σφάλματα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια


Μετά την αποκάλυψη των συζητήσεων που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών (Ελληνικής και ΠΓΔΜ), αποδεικνύεται ότι όλες οι αιτιάσεις που είχαμε εκφράσει ως “κοινωνία αξιών” για την διαπραγματευτική μεθόδευση που ακολουθήθηκε από Ελληνικής πλευράς, είχαν βάση.

Προέδρου Κοινωνίας Αξιών
υποναυάρχου ε.α.

Συγκεκριμένα:

• Σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης δεν είχαμε πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία δεν είναι να ξεκινήσεις πρώτος μία συζήτηση ή να ρίχνεις άκαρπες ιδέες στο τραπέζι, αλλά να μην σύρεσαι από τις επιλογές που θέλει να σου επιβάλλει ο συνομιλητής σου.

• Χάσαμε όλα τα όπλα ισχύος αποδεχόμενοι την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η έγκριση της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές.
• Επιτρέψαμε σε τρίτους να παρέμβουν, να γίνουν μέρος της διαπραγμάτευσης και να μας πιέσουν για να αποδεχθούμε ασύμφορους όρους.

• Όλες μας οι θέσεις, οι δεσμεύσεις μας, τα όπλα και τα επιχειρήματά μας, καθώς και οι εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, είχαν αποκαλυφθεί πολύ νωρίς, ευρέως και ανοήτως και ήταν γνωστά στους συνομιλητές μας.

• Υπονομεύθηκε η οιαδήποτε δυνατότητα εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης (από τον κ. Κοτζιά), με τις επιπόλαιες και αντιεπαγγελματικές αποκαλύψεις παλαιότερων εγγράφων και διερράγη απροκάλυπτα το ιστορικό συνεχές στη διαπραγμάτευση.

• Ενεπλάκη ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας πολύ νωρίς στη πορεία της διαπραγμάτευσης (με δεσμεύσεις και προς τρίτους), με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του σε προηγούμενες, ασύγχρονες και ασύμφορες τοποθετήσεις του. Δεν διατήρησε την πρωτοβουλία και την ελευθερία επιλογής.

• Οι λαϊκές αντιδράσεις στην Ελλάδα εναντίον της συμφωνίας δαιμονοποιήθηκαν και δυσφημίστηκαν από την κυβέρνηση και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν ως διαπραγματευτικό όπλο προς την άλλη πλευρά.

• Η έκφραση ενθουσιασμού από την κυβέρνηση, όχι μόνο πριν αλλά ιδιαίτερα σήμερα, μετά το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, για μία προβληματική συμφωνία η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από τον λαό της, δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να διαπραγματευθεί αδιαφανώς και άλλους όρους και ανταλλάγματα (όχι μόνο με εμάς αλλά και με Αμερικανούς, Γερμανούς, ΝΑΤΟ και ΕΕ) και στερεί από εμάς την δυνατότητα υπαναχώρησης και διαπραγμάτευσης νέων καλύτερων όρων.

• Η συμφωνία είναι φλύαρη και περιέχει ζητήματα που θα μπορούσαν να μην συμπεριληφθούν, αφού εντάσσονται σε άλλο κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. η διάθεση λιμανιού σύμφωνα με τις προβλέψεις τους διεθνούς δικαίου, το Σύνταγμα και οι εμπορικές συμφωνίες στα πλαίσια της ΕΕ, κλπ ).

Όλα αυτά τα υπερβάλλοντα την καθιστούν περισσότερο πολύπλοκη και προβληματική.

Δεν θα παραξενευτούμε εάν στην συνέχεια μας μεταφερθεί πίεση για να αποδεχθούμε άτυπες διολισθήσεις από την συμφωνία, είτε αλλοίωσης συγκεκριμένων όρων όσον αφορά την εφαρμογή της, με πρόσχημα την ανάγκη να εγκριθεί η συμφωνία από τα Σκόπια.

Ελπίζουμε επιτέλους να καταλάβει η κυβέρνηση και κυρίως ο κ. Κοτζιάς, ότι η έκφραση επιφυλάξεων και η διατήρηση του δικαιώματος επανεξέτασης της συμφωνίας (τώρα που αμφισβητείται ξεκάθαρα από την άλλη πλευρά), αφενός είναι η σωστή διαπραγματευτική τακτική, αφετέρου μας επιτρέπει να διατηρήσουμε κάποιους συντελεστές ισχύος για διαπραγμάτευση και να ξεφορτωθούμε ενδεχόμενες εξωτερικές πιέσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail