Η Μόσχα πετά έξω από την Ορθοδοξία την Κωνσταντινούπολη: Αν υπάρχει σχίσμα, το Φανάρι είναι που απεκόπη - Βελιγράδι: Σε πειρασμό ο Βαρθολομαίος

Bluesnap /pixabay
Η κρίση στους κόλπους της Ορθοδοξίας συνεχίζεται με τη Ρωσική Εκκλησία να προσπαθεί πλέον να μετατρέψει το πλήγμα σε ευκαιρία ώστε τρόπον τινά να αποκόψει την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Του Στρατή Μαζίδη

Αξίζει να σημειωθεί η αποστροφή του υπευθύνου για τις εξωτερικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, μητροπολίτη Ιλαρίωνα στο ρωσόφωνο BBC όπου ερωτηθείς σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, σημείωσε καταλήγοντας και σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξομάλυνση πως:

«Από σήμερα, έχουμε πολύ σαφώς δηλώσει: το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έχει αναγνωρίσει μια σχισματική δομή σημαίνει για εμάς ότι η ίδια η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται τώρα σε σχίσμα. Έχει αυτοαναγνωριστεί με σχίσμα. Συνεπώς, δεν μπορούμε να έχουμε την πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία μαζί της».

Συνεπώς είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο που αποκόπτεται από το Ορθόδοξα Σώμα και αυτός πλέον είναι ο πιθανός σχεδιασμός της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία αιώνες αναζητούσε έναν τρόπο να αναλάβει τα ηνία.

Ενισχυτική στις θέσεις της Μόσχας και η άποψη του Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίου ο οποίος μίλησε για «ο Πρωθυπουργός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι σήμερα η Εκκλησία μας βιώνει μεγάλο πειρασμό που έπληξε τον πρώτο μας ιεράρχη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη να πάρει μια απόφαση που μπορεί να φέρει καταστροφικές συνέπειες στην Εκκλησία με το να αναγνωρίσει τη σχισματική εκκλησία και να της δώσει τοαυτοκέφαο ενώ δεν έχει κανένα δικαίωμα να το πράξει».

Ο Ειρηναίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι όλες οι εκκλησίες θα αποφανθούν πως αυτή η απόφαση είναι καταστροφική για να αποφευχθεί το πιο καταστροφικό εκκλησιαστικό σχίσμα. «Ελπίζουμε ότι ο Κύριος θα μας σώσει από αυτόν τον πειρασμό», υπογράμμισε ο πατριάρχης Ιρλιέι της Σερβίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail