Ως εφιάλτη για το μέλλον βλέπουν στα Κατεχόμενα την πλήρη τουρκοποίησή τους

Freepen.gr - Οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση από την Άγκυρα κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς η δραματική πορεία προς τα κάτω της τουρκικής λίρας έπληξε και τα κατεχόμενα σύμφωνα με το Politicο.

Οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούν την τουρκική λίρα ως τοπικό νόμισμα και όλες οι εισαγωγές, εκτός από εκείνες από την Τουρκία, καταβάλλονται σε ξένα νομίσματα, ενώ τα χρεόγραφα, τα ενοίκια και τα πανεπιστημιακά δίδακτρα χρεώνονται επίσης συχνά σε ευρώ, αναφέρει το άρθρο.

"Ο λογαριασμός μας για ηλεκτρικό ρεύμα έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε έξι μήνες", δήλωσε ο Can Yesilada, ο οποίος έχει μια καφετέρια στη βόρεια Λευκωσία, ενώ εξηγεί τις επιπτώσεις των συναλλαγματικών κρίσεων της Τουρκίας στους Τουρκοκύπριους.

Η πτώση της λίρας έχει επηρεάσει διαφορετικά τους κατοίκους του νησιού καθώς οι Ελληνοκύπριοι έχουν αυξήσει τις επισκέψεις τους στα κατεχόμενα κατά 28,7% από τις αρχές του τρέχοντος έτους για να επωφεληθούν από τα φθηνότερα αγαθά, ενώ αντίστοιχα λιγότεροι Τουρκοκύπριοι έχουν διασχίσει την άλλη πλευρά.

"Αυτή η κρίση είναι ένα πλήγμα στην καθημερινή ζωή. Ο θυμός, το άγχος και οι ανησυχίες βρίσκονται σε άνοδο" είπε ο Hasan Yıkıcı, συνδικαλιστής. Η ειρήνη και η συμφιλίωση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση, σύμφωνα με τον Yıkıcı, ο οποίος ελπίζει ότι τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα θα λειτουργήσουν ως έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους.

Ωστόσο, οι οικονομικοί παράγοντες έχουν ελάχιστη επιροή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Αχμέτ Σένζεν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος πραγματοποιεί τακτικά δημοσκοπήσεις και από τις δύο πλευρές του νησιού.

"Αν το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ανεπίλυτο και η επιρροή της Τουρκίας συνεχίζει να αυξάνεται, τότε σε κάποια χρόνια θα δείχνουμε κι εμείς όπως η Τουρκία", δήλωσε ο Σόζεν.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι επιφυλακτικοί επίσης όσον αφορά τις θρησκευτικές φιλοδοξίες της τουρκικής κυβέρνησης εκτιμώντας πως θα αλλάξει τον κοσμικό τρόπο ζωής στα κατεχόμενα.

"Η ανησυχία είναι ότι αυτά τα πράγματα είναι ένα βήμα προς την αλλαγή του πολιτισμού, της ταυτότητας και του κοσμικού τρόπου ζωής των Τουρκοκυπρίων", ανέφερε ο Μπουράκ Μαβίς, εκπαιδευτικός γραμματέας της τουρκοκυπριακής ένωσης δασκάλων.

Το κτίριο του τεράστιου τζαμιού Hala Sultan, που εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν αυτό το καλοκαίρι, έχει επίσης οξύνει τις ανησυχίες του με το παρακείμενο ισλαμικό επαγγελματικό κολέγιο, γυμνάσιο και πανεπιστήμιο.

Όλα αυτά όμως οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να τα είχαν σκεφθεί δεκαετίες νωρίτερα και να ήταν πιο προσεκτικοί στους ηγέτες που αναδείκνυαν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail