Το Φανάρι σε πολιορκία - Και η Αντιόχεια απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: Λύστε τις διαφορές με τη Μόσχα

Freepen.gr - Σαφείς αποστάσεις λαμβάνει και ο Πατριάρχης Αντοχείας, Ιωάννης ο 10ος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και της διακοπής της κοινωνίας από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Το Πατριαρχείο Αντιόχειας είναι ένα από τα πέντε πρεσβυγενή μαζί με της Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας και των Ιεροσολύμων από τα αρχαία χρόνια. Ωστόσο η Ρώμη  διέκοψε την πλήρη κοινωνία με τα Πατριαρχεία της Ανατολής, κατά το Σχίσμα του 1054.

Ο Ιωάννης σε επίσκεψή του στη Σερβία, συνυπογράφει δήλωση με το Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο η οποία καταλήγει:

Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης, οι Πατριάρχες της Σερβίας και της Αντιόχειας απευθύνουν έκκληση στον αδελφό τους, Οικουμενικό Πατριάρχη να επαναφέρει τον αδελφό διάλογο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας με τη βοήθεια και συμμετοχή όλων των αρχηγών των ανεξάρτητων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, για την Ειρήνη στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail