Η θρασύτητα μοιάζει να προχωρεί θριαμβευτικά...

Με διασκελισμό πλατύ και μια προοπτική δυσοίωνη, την οποία μόνον οι σκεπτόμενοι πολίτες έχουν μπροστά στα μάτια τους σαν εφιάλτη. Μπορεί η αναφορά μου στην πολιτική θρασύτητα, όπως εκδηλώνεται σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και στην αντίπερα όχθη της αντιπολίτευσης, να φαίνεται μονότονη η ανακίνηση της, να προκαλεί ένα αίσθημα δυσφορίας.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Δεν είναι, ωστόσο, αυτό σοβαρός λόγος για να την αντιπεράσουμε. Ο αθεράπευτος παραλογισμός της πολιτικής θρασύτητας αποτελεί πάντα θέμα προς προβληματισμό. Δεν έχουμε να κάνουμε με το "παράλογο" ως τυποποιημένο σύνθημα ή δεσπόζοντα φθόγγο μιας πολιτικής "σχολής". Εχουμε να κάνουμε με την ανάπτυξη δυνάμεων που αχρηστεύουν τη κοινή λογική.

Τούτη η κοινωνία έχασε το "ρυθμιστικό ένστικτο" του ορθολογισμού και εθίστηκε στην πολιτική θρασύτητα και στους πολιτικούς μύθους με τρόπο μάλιστα βάναυσο. Οι πολιτικές εξελίξεις φανερώνουν πανηγυρικά, πέραν των όποιων εθνικών συνεπειών, το ναυάγιο του ορθού λόγου.

Ολα τα αντιμετωπίζουμε με την αταραξία των στωικών ή με την έκσταση των περιστρεφόμενων δερβίσηδων. Ποιος θα αναλάβει να επιβάλλει μια θεραπευτική αγωγή σε τούτη την κοινωνία κατά τον τρόπο που επιβάλλουν τις ψυχρολουσίες ή τα ηλεκτροσόκ σ' ένα φρενοκομείο;

Πρέπει να αντιδράσουμε επιτέλους στα συμπτώματα των έξαλλων αφομοιώσεων και του στρατευμένου ενθουσιασμού και της έωλης προσδοκίας, με τα αποτελέσματα τους τα θανάσιμα για τον κοινωνικό ιστό, που καθημερινά βιώνουμε.

Εχουμε την ευχέρεια της εκλογής; Ναι, την έχουμε. Γιατί σωθήκανε τα ψέματα. Με το να παραχωρούμε απεριόριστες πιστώσεις στο μέλλον, δεν υπηρετούμε τίποτα. Τον εαυτό μας κοροιδεύουμε, επιτείνουμε την ουτοπία. Οι καιροί δεν είναι πια "μενετοί", που θα έλεγε και ο Θουκυδίδης. Οι εξετάσεις της πολιτικής θρασύτητας δόθηκαν, το αποτέλεσμα βαθμολογήθηκε.

Είναι καιρός να καταρρεύσει και το σύστημα της μακάριας ανοχής. Πόσο ακόμη μια κοινωνία θα είναι υποχείρια εκείνων τους οποίους η αποδεδειγμένη πια καιροσκοπία οπλίζει; Ενα ερώτημα που δεν είναι παίξε γέλασε. Μια πολιτική θρασύτητα με αντίτιμο τον ες αεί εξανδραποδισμό του πολίτη, δεν φαίνεται να είναι κατάσταση και τόσο χαμογελαστή...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail