Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Με ποια διατροφή θα την προλάβετε

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση των ματιών και κύρια αιτία τύφλωσης στα άτομα 50 ετών και άνω.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Χαρακτηρίζεται από τις εκτενείς βλάβες στην περιοχή του ματιού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του οπίσθιου τμήματος του ματιού, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, και βοηθά ώστε να βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται στο κέντρο του οπτικού μας πεδίου.

Αν και ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η προχωρημένη ηλικία, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.

ygeia matiwn

Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από μεγάλη ομάδα ερευνητών από την Ευρώπη υπέδειξε ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωσης της συχνής πάθησης των ματιών.

Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει αντίστοιχα ευρήματα παλαιότερων μελετών που έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη τόσο για τα άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας όσο και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου με προδιάθεση απέναντι στην πάθηση. Παράλληλα, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την υγιεινή μεσογειακή διατροφή με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, νοητικής έκπτωσης και πρόωρου θανάτου.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο παραμέτρων του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, στις πιθανότητες εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Για τον σκοπό αυτόν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 5.000 ανθρώπους, εστιάζοντας κυρίως στις διατροφικές τους συνήθειες σε σχέση με την υγεία των ματιών τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Ophthalmology της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, όσοι από τους συμμετέχοντες τηρούσαν πιστά τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με όσους δεν ακολουθούσαν το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο.

Μάλιστα, από τα στοιχεία προέκυψε ότι τα μεμονωμένα «συστατικά» της μεσογειακής διατροφής –ψάρι, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.– δεν συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αλλά για την επαρκή προστασία των ματιών απαιτείται η ολοκληρωμένη υιοθέτηση του μεσογειακού διατροφικού προτύπου.

«Είμαστε ό,τι τρώμε» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Έμιλι Τσου, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα. «Χρόνιες παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η παχυσαρκία και ο διαβήτης έχουν τις ρίζες τους στην ανθυγιεινή διατροφή. Είναι λοιπόν καιρός να πάρουμε στα σοβαρά το θέμα της αλλαγής των κακών διατροφικών μας συνηθειών».

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση σε αγνές και θρεπτικές τροφές όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ψάρι, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το ελαιόλαδο. Από την άλλη, περιλαμβάνει λιγοστές μόνο ποσότητες κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών και τροφών με επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail