Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα της Τουρκίας εις βάρος μας στο Αιγαίο

Αν κατάλαβα καλά από τη φρασεολογία Κοτζιά, η Ελλάδα προτίθεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, αφήνοντάς τα 6 στο Αιγαίο.


Δεν πρόκειται για γκάφα ή ηλιθιότητα. Εφόσον ευσταθεί, θα πρόκειται για συνειδητή υποχώρηση (για να μην πω υποδούλωση) απέναντι στην Τουρκία.

Μέχρι το 1998 που είχα κάνει μία σχετική διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, υπήρχαν 6 χώρες μόνο του κόσμου που δεν είχαν επεκτείνει παντού τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια. Δύο από αυτές ήταν η Ελλάδα και η Τουρκία. Οι άλλες 4 ήταν κι αυές ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες δεν θα επεκταθώ αυτήν την στιγμή. (Σήμερα μπορεί μόνο εμείς οι δύο. Πρέπει να το ψάξω)

Η Τουρκία έχει επεικτείνει στα 12 μίλια στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και βορείως της Κύπρου και έχει 6 μίλια στο Αιγαίο, θεωρώντας την ειδική θάλασσα, και ασφαλώς έχουσα από την εποχή της Τσιλλέρ ως «αιτία πολέμου» την περίπτωση που η Ελλάδα τα επεκτείνει στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα έχει παντού 6 μίλια. Η Ελλάδα έχει κυρώσει το Σύμφωνο της Θάλασσας το 1995 αφού αυτό κυρώθηκε από τον ελάχιστο αριθμό χωρών (50, αν δεν κάνω λάθος - είχε πρωτουπογραφεί το 1982). Έκτοτε, θεωρείται μέρος του εθιμικού δικαίου, δηλαδή θεωρείται ότι παράγει διεθνές δίκαιο. Παρόλ' αυτά, η Ελλάδα δεν επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα πουθενά και ποτέ, δηλώνοντας δημοσίως ότι «διατηρεί το δικαίωμά της να το κάνει όποτε θελήσει στο μέλλον».

Εάν το κάνει σήμερα ΜΟΝΟ στο Ιόνιο και όχι στο Αιγαίο, τότε αυτομάτως υϊοθετεί την θέση της Τουρκίας ότι το Αιγαίο είναι «ειδική περίπτωση». Ο διαχωρισμός αυτός συνιστά έμμεση παραδοχή ότι δεν θα εφαρμόσει το διεθνώς νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο ποτέ.

Αντί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα το επιχείρημα προς την Τουρκία ότι ενώ ζητάει 6 μίλια από εμάς στο Αιγαίο, εκείνη έχει 12 μίλια στην Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, αύριο θα χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα η Τουρκία εις βάρος μας, αν προχωρήσει ο Τσίπρας, ότι η Ελλάδα με την επέκτασή της στα 12 μίλια στο Ιόνιο, αλλά όχι στο Αιγαίο, εισχωρεί στην τουρκική θεώρηση ότι η περιοχή 6-12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές (ενδοχώρας και νησιών) είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας και αυτός είναι ο λόγος που δεν τα επεκτείνει.

Όλα αυτά είναι πασίγνωστα σε όλους.

Δεν μπορεί να αποδοθεί σε γκάφα.

Ελπίζω να μην το εννοεί στην πράξη και να είναι μία κάποια παρανόηση των δημοσιογράφων ή μία φευγαλέα δήλωση χωρίς υπόσταση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail