Τι δεν μπορεί να κατασχέσει η Εφορία

Κάθε εργάσιμη ημέρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στην επιβολή κατασχέσεων σε περίπου 200 φορολογούμενους.

Από: economy365.gr

Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι δεν εξόφλησαν τις φορολογικές τους οφειλές και η φορολογική διοίκηση προχωρά στα λεγόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Δηλαδή μέτρα τα οποία φέρνουν τον οφειλέτη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού διαπιστώνει ότι η Εφορία προχωρά στη "βίαιη" αφαίρεση εισοδήματός τους είτε μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών είτε με την αναγκαστική "συνεργασία" της με τους πελάτες ή τους ενοικιαστές του οφειλέτη.

Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση είναι:

- Η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου. Η σχετική διαδικασία έχει σχεδόν πλήρως αυτοματοποιηθεί και από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο συνήθως δεν μεσολαβούν περισσότερες από 15 ημέρες.

- Η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, πέραν των τραπεζών. Έτσι, παραδίδεται κατασχετήριο στα χέρια των ενοικιαστών ή των πελατών. Για παράδειγμα, όταν ο οφειλέτης είναι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ή μια επιχείρηση, ουσιαστικά υποχρεώνεται ο ενοικιαστής ή ο πελάτης να αποδίδουν το ενοίκιο ή μια οφειλή αντίστοιχα στο δημόσιο ταμείο.

- Η εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητο του οφειλέτη.

- Η πώληση ακινήτου του οφειλέτη με πρόγραμμα αναγκαστικού δημόσιου πλειστηριασμού.

Ωστόσο, μια σειρά από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο ακόμα κι αν πιστώνονται σε λογαριασμούς μη δηλωμένους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ως "ακατάσχετους".

Αυτό έχει ξεκαθαριστεί με την περσινή εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, στην οποία ορίζεται ότι δεν κατάσχονται μια σειρά από επιδόματα.

Συγκεκριμένα: Με την πολ. 1146/2017 της ΑΑΔΕ επισημαίνεται πως η Εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το Δημόσιο. Αυτά είναι:

- Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Το κοινωνικό μέρισμα.
- Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.
- Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
- Το επίδομα θέρμανσης.
- Η διατροφή ανήλικου τέκνου.
- Τα προνοιακά επιδόματα.
- Η επιδότηση ενοικίου.
- Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του υπ. Οικονομικών.
- Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
- Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
- Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
- Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
- Η κρατική επιχορήγηση.
- Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.
- Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως "ακατάσχετο" από τη νομοθεσία που το προβλέπει.
- Το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ.
- Για το ποσό του μισθού ή της σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, ενώ για το τμήμα του ποσού του μισθού ή της σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο.
- Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...