Επειδή βασικός στόχος των Βουλγάρων ήταν να διώξουν τους Τούρκους και να προσαρτήσουν τη Μακεδονία

Επειδή οι εθνοαποδομητές εμμένουν στον αντιοθωμανικό χαρακτήρα των βουλγαρικών εξεγέρσεων στη Μακεδονία, ας θυμηθούμε μερικά πράγματα.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο αριστερός Βούλγαρος Ντέλτσεφ από τους ηγέτες της ΕΜΕΟ θεωρούσε την αυτονομία της Μακεδονίας και της Θράκης ως πρώτο βήμα για τη μελλοντική ένταξη σε μια βουλγαρική κοινή πατρίδα. Άλλωστε το ίδιο έγινε και στην Ανατολική Ρωμυλία όπου η αυτονομία έφερε την προσάρτηση στη Βουλγαρία.

Όπως γράφει ο Ιωάννης Μέρτζος, 49 μέρες πριν την έξεγερση του Ίλιντεν ο Άγγλος πρόξενος στα Σκόπια Fontana ανέφερε ότι ετοιμάζονται για μια γενική εξέγερση των Βουλγάρων και έιναι έτοιμοι να σφαγιαστούν για να πετύχουν τον στόχο τους η "Μακεδονία στους Μακεδόνες" που αναμφίβολα σημαίνει η Μακεδονία στους Βούλγαρους. 

Για να τελειώνουμε θα πρέπει κάποια στιγμή οι εθνοαποδομητές να καταλήξουν. Από τη μια ισχυρίζονται ότι περνούσαμε καλά κάτω από τον τουρκικό ζυγό και δεν είχαμε καν την ανάγκη κρυφών σχολειών ενώ ψάχνουν περιπτώσεις που δε φερθήκαμε με το γάντι στους κατακτητές μας ενώ από την άλλη εξαίρουν τις αντιοθωμανικές ενέργειες των Βουλγάρων κατηγορώντας τους Έλληνες που δεν ήθελαν να αλλάξουν τον Τούρκο κατακτητή με το Βούλγαρο. Αποφασίστε τη γραμμή σας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.