“Παλιοδικτάτορας” Μεταξάς, το ΟΧΙ, ο αστγος Καθενιώτης, δοσίλογοι και το Μέγαρον Μαξίμου

«Μεγάλη» ημέρα σήμερα, 28η Οκτωβρίου… Πριν από 78 χρόνια Έλληνες και Ελληνίδες ξύπνησαν στις 3 τα ξημερώματα και με τις πυτζάμες και τις νυχτικιές και άρχισαν να βροντοφωνάζουν ΟΧΙ στον Γκράτσι που όλως τυχαίως είχε πάει στο σπίτι αυτού του «γερμανόφιλου», «παλιοδικτάτορα» Μεταξά να του ζητήσει να κατεβάσει τα παντελόνια εξ’ ονόματος των Ελλήνων.


Ακούγοντας όμως τα 8 εκ. ΟΧΙ, τι να κάνει κι αυτός, δικτάτορας άνθρωπος, είπε κι αυτός ΟΧΙ και έτσι ήρθε ο πόλεμος στην Ελλάδα. Σημειωτέο, ο δικτάτορας αυτός, το 1936 που είχε βρεθεί στην εξουσία με την ανοχή των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων, είχε δει ότι ο πόλεμος ερχόταν και είχε πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να για ενισχύσει τον ελληνικό στρατό που μέχρι τότε δεν είχε ούτε αρβύλες, ούτε στολές, ούτε όλμους, ούτε αντιαεροπορικά, ούτε αντιαρματικά…
Αν και ο Μεταξάς ήθελε να κατεβάσει τα παντελόνια, τα 8 εκατ. ΟΧΙ τον σταμάτησαν… Και ύστερα οι Έλληνες, οπλισμένοι με «πέτρες και ξύλα» και όχι ο “στρατός του Μεταξά”,  κατά τη ρήση γνωστού μεγαλοδημοσιογράφου με αδελφό «Ελληναρά», ρωσόφιλο και εθνικιστή πολιτικό αρχηγό, πήραν τα βουνά, όπως ήταν, με πυτζάμες και νυχτικιές και έσπασαν τα κεφάλια των Ιταλών, οι οποίοι όμως δεν πολέμησαν, γιατί, καλά παιδιά όντας, δεν ήθελαν να πολεμήσουν σε έναν άδικο πόλεμο…

Προφανώς ο πόλεμος κατά των ξυπόλητων Αιθιόπων στους οποίους οι Ιταλοί, τα καλά παιδιά, έριξαν μέχρι χημικά, ήταν μια μικρή παρένθεση για τον λαό των τροβαδούρων στην εσπερία ακτή του Ιονίου.

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ιταλία ήταν, ανταγωνιστική της Ελλάδας δύναμη από τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και μετά καθώς η ελληνική ισχυροποίηση ψαλίδιζε τα ιταλικά όνειρα επέκτασης της ζώνης επιρροής της Ρώμης στα Βαλκάνια. Η Ιταλία, με δημοκρατική κυβέρνηση, κατέλαβε τη Βόρειο Ήπειρο, το 1916, εκδιώκοντας τις ελληνικές αρχές.

Επίσης η Ιταλία, η δημοκρατική Ιταλία, ήταν από τους καλύτερους φίλους του εκλεκτού τέκνου της ιστορίας, του Κεμάλ, μαζί με την επίσης άκρως δημοκρατική Σοβιετική Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρή Ελλάδα είχε ζητήσει, το 1940-41, όπλα από τη «μεγάλη δημοκρατική πατρίδα», για τον αγώνα της κατά του φασισμού – ναζισμού, αλλά ο πατερούλης Στάλιν δεν καταδέχτηκε καν να απαντήσει. Μάλλον είχε βαρυστομαχιάσει καταπίνοντας την μισή Πολωνία και δεν μπορούσε το παλικάρι…

Για να επιστρέψουμε στον «φασίστα» μπάρμπα Γιάννη, την μνήμη και τον αγώνα του για το θαύμα του 1940 προσπάθησε πρώτη να αμαυρώσει η δοσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου αναθέτοντας στον αντιστράτηγο Καθενιώτη, παιδί του βενιζελικού παρελθόντος, αρχηγού του επιτελείου που δεν πρόσφερε το παραμικρό στην πολεμική προπαρασκευή της χώρας, να συγγράψει μια έκθεση στην οποία κατέγραφε τα σφάλματα Μεταξά και Παπάγου…

Εδώ γελάνε και οι πέτρες διότι τα επιχειρήματα Καθενιώτη που ουδόλως στέκουν, ούτως ή άλλως, τα χρησιμοποιούν δε σήμερα όσοι θέλουν να πλήξουν τη μνήμη Μεταξά και Παπάγου, ενώ είναι οι ίδιοι που χαρακτηρίζουν τον Τσολάκογλου προδότη και δοσίλογο! Βγαίνει νόημα; Και γιατί να βγει; Στην Ελλάδα, το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, δεν υπάρχει λόγος να βγει.
Μια άλλη παράμετρος αφορά τη νεοφανή άποψη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εορτάζει την εμπλοκή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι την απελευθέρωσή της, ή τη λήξη αυτού.

Κατ’ αρχήν να αναφέρουμε ότι η 28η Οκτωβρίου εορτάστηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αξονικής κατοχής. Άρα τέθηκαν τότε οι ιστορικές παρακαταθήκες. Δεύτερον η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα δεν τελείωσε με την απελευθέρωση της Αθήνας και τη «μάχη της Ηλεκτρικής», που είναι πολύ της μόδας προσφάτως. Οι Γερμανοί παρέμειναν σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας μέχρι τις 9 Μαΐου, όταν η πατρίδα τους είχε ήδη συνθηκολογήσει άνευ όρων.
Την ίδια ώρα βουλγαρικά τμήματα που πλέον εμφανίζονταν ως «συμμαχικά» λόγω της αλλαγής στρατοπέδου της Σόφιας και της σύμπλευσής της με τη Μόσχα, παρέμεναν στην Ανατολική Μακεδονία και πολεμούσαν με τις μη εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις.

Μην ξεχνάμε ότι την ώρα που ο Ιερός Λόχος πολεμούσε τους Γερμανούς στο Αιγαίο το ΕΑΜ – ΚΚΕ ζητούσε τη διάλυσή του…  Και ο Ιερός Λόχος, όπως ανέφερε στον γράφοντα ο αείμνηστος ιερολοχίτης αντιστράτηγος Μιχαήλ Οικονομάκος, δεν έκανε αντίσταση… πολεμούσε τους Γερμανούς.

Εξάλλου την ώρα που οι Γερμανοί βρίσκονταν ακόμα στην Ελλάδα το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ εξαπέλυε το Δεκεμβριανό κίνημα, που πέραν της Αττικής επεκτάθηκε και σε Ήπειρο κατά του ΕΔΕΣ και στη Μακεδονία κατά του Τσαους Αντόν (Αντώνης Φωστερίδης), από την 1η Δεκεμβρίου 1944, πριν δηλαδή την “αυθόρμητη” έκρηξη της “λαϊκής οργής” στην Αθήνα…
Κατά συνέπεια ποια απελευθέρωση να γιορτάσουμε; Καλύτερα η αρχή. Τουλάχιστον τότε ήμασταν αρκετά έως πολύ ενωμένοι με κάποιες “ζαχαριάδικες” εξαιρέσεις, τον Δεκέμβριο του 1940…

Αφορμή για το παρών σημείωμα είναι τα μηνύματα του εξοχωτάτου ημών πρωθυπουργού και του κόμματος αυτού του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μπλέξει τις βούρτσες με τις… παντόφλες, καθώς η Αριστερά έχει ένα θεματάκι με την ιστορία γενικώς.

Επ’ αυτών αξίζει να τονιστούν ορισμένα σημεία. «Τιμούμε την Αντίσταση του λαού μας, τους άντρες και τις γυναίκες που πρόσφεραν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη. Θυμόμαστε και τιμούμε την ένδοξη και ηρωική ιστορία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ», αναφέρει το μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος.

Αγόρια κι κορίτσια της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου, πρώτον ξεχάσατε να συμπεριλάβετε και την ΟΠΛΑ και δεύτερον, προφανώς εντελώς τυχαία, τις δεκάδες άλλες, μη αριστερές οργανώσεις που αντιστάθηκαν στους κατακτητές με πολύγραφους, συνθήματα στους τοίχους, ασύρματους, μα και με τα όπλα. 
Μήπως έχετε ακουστά κάποιον συνταγματάρχη Ψαρρό, δημοκρατικό, αξιωματικό, επικεφαλής της ΕΚΚΑ, που τον έφαγε ο ΕΛΑΣ, μαζί με καμπόσους δικούς του; Μήπως ξέρετε κάτι για τον Ζέρβα και το ΕΔΕΣ; Για οργανώσεις στη Μακεδονία; Για να μην πούμε για τον «Μίδα» και τον Ιωάννη Τσιγάντε, ή τη Λέλα Καραγιάννη; Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...