Το μεγαλύτερο σχίσμα στη σύγχρονη ορθόδοξη ιστορία: Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διακόπτει τις σχέσεις της με την Κωνσταντινούπολη

FILE PHOTO: An extraordinary meeting of the Holy Synod of the Russian Orthodox Church is held in Moscow, on September 14, 2018. © Sputnik / Russian Orthodox Church
Freepen.gr - Ττο μεγαλύτερο χάσμα στη σύγχρονη ορθόδοξη ιστορία είναι πλέον γεγονός καθώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διακόπτει όλους τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάνθηκε ότι τυχόν περαιτέρω σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη είναι αδύνατες όπως ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους:

"Μια απόφαση για την πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ελήφθη σε συνάντηση της Συνόδου" που πραγματοποιήθηκε σήμερα  στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας,  Μινσκ ανέφερε το TASS.

Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, καθιστώντας την έτσι πλήρως ανεξάρτητη ενώ είχε μια ευρεία αυτονομία εντός του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε επίσης ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που έλαβε η Κωνσταντινούπολη και που σχετίζονται με το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. "Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες και κανονιστικά άκυρες", δήλωσε ο Ιλαρίωνας, προσθέτοντας ότι "η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει αυτές τις αποφάσεις και δεν θα τις ακολουθήσει".

Την ίδια στιγμή, η Ρωσική Εκκλησία εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα κυριαρχήσει η κοινή λογική» και η Κωνσταντινούπολη θα αλλάξει την απόφασή της ενώ κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι ξεκίνησε το "σχίσμα".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail