Τουρκικές χρεοκοπίες κατά συρροή

Επενδύσεις & Αγορές

Η τελευταία χρεοκοπία στη γειτονική χώρα αφορά την κορυφαία εταιρεία ανεφοδιασμού GUNAYDIN group (logistics), η οποία δήλωσε την επίσημη πτώχευση της – ενώ απασχολεί 2.200 άτομα και διαθέτει πάνω από 13.000 πελάτες. Σύμφωνα τώρα με πρόσφατο νόμο, οι απώλειες των επιχειρήσεων λόγω των δανείων τους σε ξένο νόμισμα δεν υπολογίζονται όταν καταθέσουν αίτηση πτώχευσης- κάτι που ασφαλώς θα οδηγήσει πολλές άλλες στο δρόμο αυτό, με στόχο την προστασία τους, χωρίς να είναι εύκολα κατανοητή η λογική της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Από: analyst.gr
ΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Προηγήθηκαν αντίστοιχες αιτήσεις χρεοκοπίας τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων της χώρας, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του πρώην υπουργού οικονομικών της που έφυγε το 2014, σύμφωνα με την οποία τα εξής:
«Χωρίς να παράγουμε τίποτα με δικά μας μέσα και χωρίς να κερδίζουμε, χρησιμοποιούμε ξένες πιστώσεις για πολυτελείς κατασκευαστικές εργασίες, εμπορικά κέντρα και ακριβά σπίτια – κάτι που πολύ σύντομα θα προβληματίσει σοβαρά την Τουρκία«.
Στην πραγματικότητα οι εργολάβοι στη χώρα είχαν στήσει πάρτι με τη βοήθεια της κυβέρνησης, η οποία είχε στηρίξει την ανάπτυξη στις κατασκευές – ενώ οι τράπεζες τις χρηματοδοτούσαν, χωρίς να δίνουν καμία σημασία στην κερδοφορία τους. Εντός των επομένων ετών πάντως το τουρκικό υπουργείο οικονομικών είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει 35,5 δις $ σε αυτές τις επιχειρήσεις – τα οποία φυσικά θα είναι πολλαπλάσια σε όρους εγχωρίου νομίσματος, εάν συνεχιστεί η κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Όσον αφορά γενικότερα τις επιχειρήσεις, με βασικό επιτόκιο 25% είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους, ούτε φυσικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – ενώ η κατακόρυφη άνοδος του πληθωρισμού θα αυξήσει νομοτελειακά τα επιτόκια, δίνοντας τη χαριστική βολή στις τράπεζες και στην οικονομία της χώρας. Η στήριξη τώρα του προέδρου της Τουρκίας υποχώρησε στο 30% λόγω της κρίσης, ενώ οι εξαγωγές χάλυβα έχουν πλημμυρίσει την Ευρώπη λόγω των αμερικανικών δασμών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω στην Τουρκία, εάν δεν συμβεί γρήγορα κάποιο θαύμα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...