Πέρασε κιόλας ένας χρόνος που έφυγε ένας ήρωας λίγο μετά το θρίαμβό του...

Δύο άνθρωποι έβαλαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στα χρόνια του πολέμου της Συρίας. Ο ένας είναι ο Τίγρης, Σουχεΐλ αλ Χασάν. Ο δεύτερος υπήρξε ο σπουδαίος Δρούζος στρατηγός, Ισσάμ Ζαχρεντίν που το 2014 ανέλαβε μια κυριολεκτικά mission impossible.

Του Στρατή Μαζίδη

Να κρατήσει το ελεύθερο τμήμα της πόλης του Ντέιρ Εζόρ και το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ήταν μια αναγκαία αλλά εξαιρετικά δύσκολη αποστολή να αντέξει στην πολιορκία.

Ο Ζαχρεντίν έτρεχε παντού. Στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στα σπίτια των κατοίκων να ενδυναμώσει, στο νοσοκομείο να δει τους τραυματισμένους άνδρες του. Ήταν τέτοια η αυτοθυσία των ανδρών του συριακού στρατού με μπροστάρη το Ζαχρεντίν ώστε θυμάμαι τα βίντεο με τις μανάδες να απαιτούν να πάρουν τα όπλα και να συνδράμουν στις μάχες. 

Ο στρατηγός κρατούσε ακόμη και όταν όλα κατέρρεαν το Σεπτέμβριο του 2015. Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια από την επέμβαση των Ρώσων όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017 μέσα σε κλίμα συγκίνησης συναντήθηκαν οι στρατιώτες που αντιστέκονταν με εκείνους που έσπασαν την πολιορκία.


Αγκαλιές, κλάματα, φιλιά, γέλια, όλα μαζί. Κι όμως τίποτε δε θα είχε συμβεί αν ο Ζαχρεντίν δεν είχε πάει ποτέ στο Ντέιρ Εζόρ, την πόλη που κατέφυγαν πολλοί Αρμένιοι το 1915. Ο ίδιος θα γυρίσει για λίγο στη Σουέιντα, την πατρίδα του να ξεκουραστεί, φορώντας για πρώτη φορά μετά από καιρό κουστούμι.

Λίγες ημέρες μετά επιστρέφει στο Ντέιρ Εζόρ. Η πολεμική μηχανή του στρατού έχει ήδη πάρει στροφή προς νότο και ο ίδιος καλείται να εκκαθαρίσει τις πολιορκημένες πια θέσεις του ISIS στην πόλη και τη νήσο του Σακρ στον Ευφράτη.

Σε μια επιχείρηση στο νησί, το όχημά του θα πατήσει νάρκη, αν και ακούγονται πολλά για το θάνατό του. Ο Ζαχρεντίν σκοτώθηκε επί τόπου. Ήταν 57 ετών. Ο γιος του συνεχίζει στα δικά του χνάρια. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή. Το ακατόρθωτο όμως κατόρθωμά του έμεινε πίσω. Ήταν 18 Οκτωβρίου του 2017. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει το μεγάλο στρατηγό... Η νίκη του δεν ήταν μόνο της Συρίας. Ίσως είναι τελικά η μοίρα των ηρώων να φεύγουν πάνω στην καλύτερη στιγμή τους.

* Οι εικόνες είναι από τις πρώτες συναντήσεις των ανδρών του στρατού από τις δύο πλευρές



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail