Τα Σκόπια απλά

Και όπως κοιτάμε το χάρτη αυτό το κρατιδιακό μόρφωμα που δεν χρησίμευσε ποτέ σε κανέναν, τώρα πια παίρνει και το ρόλο του εμπρηστή επίσημα στα Βαλκάνια. Όταν ο Χίτλερ τους εγγυήθηκε κράτος με τη συνενοχή τους να γίνουν τα Σκόπια επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το εφαλτήριο και τόπος στρατοπέδευσης των Ναζιστικών στρατευμάτων, ήξερε πως θα πυρπολούσε στην περιοχή το όραμα του Σοσιαλισμού και τις αξίες των λαών για ομόνοια. 

Της Πωλίνας Ανυφτου

Γνώριζε ο Χίτλερ πως τα Βαλκάνια δε θα εφησυχάσουν με τα σύνορα που τους έδωσαν ή θα τους δώσουν οι διεθνείς συμφωνίες και ότι η έλλειψη ταυτότητας και ο μεγαλοϊδεατισμός πάντα θα γεννά ευσεβείς πόθους ώστε να μην υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Άλλωστε η μόνη χώρα που γνώρισε ευημερία ήταν και είναι η Κροατία που ακολουθεί πιστά τη θέση της δίπλα στην Αυστροουγγαρία και θέλει να υπηρετήσει το Γερμανοσαξονικό δόγμα. 

Σήμερα πια μετά από είκοσι χρόνια βρισκόμαστε στην ίδια θέση, κυνηγάμε την ουρά του φιδιού και γραπωνόμαστε από τα ίδια φαντάσματα δέντρων που τάχα ανθούν πριν πέσουμε στον γκρεμό. Υπογράψαμε μια Συμφωνία με τα Σκόπια μη βλέποντας την ευρύτερη εικόνα, μη αντιλαμβανόμενοι τα συμφέροντα των συμμάχων και των αντιπάλων μας, και λέω των αντιπάλων μας γιατί σε αυτή την περιοχή δεν έχουμε εχθρούς! Δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε το αντίπαλο δέος της ύπαρξης μας και αυτών που αιώνες τώρα ζουν μέσα από την ιστορία, την κρατική μας και εθνική οντότητα, την ταυτότητα και την αυτοπεποίθηση που μας δίνει το παρελθόν μας. 

Βγήκαμε, λοιπόν, στη διεθνή σκηνή και είπαμε στον διεθνή παράγοντα πως δεχόμαστε τα Σκόπια να μετονομαστούν σε Β. Μακεδονία, δώσαμε στους Αμερικάνους την ικανοποίηση πως τα Βαλκάνια γίνονται ζώνη τους και εμείς φτάσαμε να γινόμαστε οι καλύτεροι μαθητές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και κοροϊδεύουμε εμάς τους ιδίους πως η αναγνώριση των Σκοπίων θα τα οδηγήσει στο ΝΑΤΟ και στην μετέπειτα ένταξη τους στην ΕΕ. Ακόμη ήρθαμε σε ρήξη με τη Ρωσία απελαύνοντας Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα επειδή δήθεν μποϋκόταραν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ονομάσαμε και ονειροπόλους όσους δεν αγγίζουν τον πραγματισμό της μετονομασίας των Σκοπίων. 

Και όλα αυτά, για ποιό λόγο; Για να έρθει το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ένα δημοψήφισμα στο οποίο εξαναγκάστηκε ο Ζάεφ, και να μας πει ένα τεράστιο ΟΧΙ με την αποχή του ο πληθυσμός των Σκοπίων.

Γεννήσαμε, βλέπετε τη γεωπολιτική και τους μέγα διπλωμάτες, που νόμισαν πως η αντίδραση της Ρωσίας θα έμενε στις δηλώσεις Πούτιν μετά την απέλαση των διπλωματών της από την Αθήνα! Απεναντίας, όλοι οι έχοντες Βουλγαρικά διαβατήρια στα Σκόπια και αποτελούν πέραν του 50% του πληθυσμού ακολουθώντας τις εντολές της Βουλγάρικης κυβέρνησης που υπηρετούσε τη Ρωσία, απείχαν κι αρνήθηκαν να συνταχθούν με τη Συμφωνία. Οι μόνοι που ψήφισαν ήσαν οι Αλβανόφωνοι οι οποίοι και διεκδικούν την ένταξη και της χώρας και της Αλβανίας στις χώρες πυρός και συνόρων του ΝΑΤΟ. Οπότε φτάσαμε σήμερα μια χώρα όπως τα Σκόπια να μας δίνει μαθήματα δημοκρατίας και ενώ εμείς μιλάμε και λέμε πως το δημοψήφισμα δεν είναι νομικός όρος της Συμφωνίας δια στόματος Κοτζιά, ο Πρόεδρος των Σκοπίων μιλά για αποχή πέραν του 60% και για ένα αποτέλεσμα που δεν αντικατοπτρίζει το λαϊκό γίγνεσθαι. Μα, πώς αλλάζουν τα πράγματα! 

Το δε τι μέλλει γενέσθαι είναι απλό, τα Σκόπια δεν θα τηρήσουν τη Συμφωνία, και η Συμφωνία των Πρεσπών δε θα είναι η τελευταία ανάμεσα στις δύο χώρες, ο δε παράγοντας Ρωσία φαντάζει ώριμος να εισχωρήσει στα Βαλκάνια, και τα Σκόπια πια ζουν τη μεγαλύτερη τους ήττα, τον διαμελισμό τους αφού δεν κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τους Ναζιστικούς τους πόθους. Εμείς δε, ώρα να κοιτάξουμε το χάρτη και όχι την αγχόνη, και να πάψουμε να είμαστε οι καλοί μαθητές των δημίων μας!

* Πρώτη δημοσίευση στη Φωνή της Πάφου
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail