Έφυγε στα 99 ο άνθρωπος που πιθανότατα άλλαξε το ρου της ιστορίας και την πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

(AFP/ANDREW COWIE)
Freepen.gr - Ο Νορβηγός ήρωας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ιωακείμ Ρόμπεμπεργκ, ο οποίος εκτέλεσε μεγάλη επιχείρηση σαμποτάζ ενάντια στους Ναζί στην κατεχόμενη πατρίδα του, πέθανε την Κυριακή (21 Οκτωβρίου), σε ηλικία 99 ετών όπως μεταδίδει το ΑFΡ.

Η τολμηρή πράξη του Ρόνεμπεργκ έγινε ταινία στο Χόλιγουντ το 1965 με τίτλο "Οι ήρωες του Telemark" με πρωταγωνιστή τον Kirk Douglas.

"Ο Ρόνεμπεργκ είναι ίσως ο τελευταίος από τους πιο γνωστούς αγωνιστές της αντίστασης που φεύγουν από τη ζωή", δήλωσε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνά Σόλμπεργκ στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Ο Ρόνεμπεργκ εκπαιδεύτηκε με τη νορβηγική αντίσταση στη Βρετανία και τον Φεβρουάριο του 1943 οδήγησε έξι άνδρες σε μια μυστική αποστολή με την επωνυμία Operation Gunnerside.

Έκαναν σαμποτάζ ένα εργοστάσιο στη νότια Νορβηγία που παρήγαγε βαρύ ύδωρ, ένα στοιχείο στην πρόωρη έρευνα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, σταματώντας τις φιλοδοξίες των Ναζί για τα πυρηνικά όπλα κι ενώ επιδίδονταν σε αγώνα δρόμου με τους δυτικούς στον σχετικό τομέα.

Το εργοστάσιο Vemork που βρισκόταν κοντά στην πόλη Rjukan, εκείνη την στιγμή ήταν το μοναδικό στον κόσμο που παρήγαγε σημαντικές ποσότητες βαρέος ύδατος. Συνεπώς καθίσταται ευνόητο το πόσο μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε η επιχείρηση του Ρόνεμπεργκ.

Μετά τον πόλεμο στράφηκε στη δημοσιογραφία και για πολύ καιρό δε μιλούσε για τις εμπειρίες του από τον πόλεμο. Τότε στη δεκαετία του 1970 έσπασε τη σιωπή του και έγινε γνωστός για τη συμμετοχή του σε συζητήσεις με νέους για να τους καταστήσει ενήμερους για τους κινδύνους του πολέμου.

"Εκείνοι που μεγαλώνουν σήμερα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την ειρήνη και την ελευθερία", είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail