Εγκεφαλικό & κληρονομικότητα: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κατά 66%

Αν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε είναι η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Μελέτη σε πάνω από 306.000 λευκούς Βρετανούς διαπίστωσε ότι η άσκηση, η σωστή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος, μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ακόμη και σε εκείνους που το DNA τους αύξανε την προδιάθεση για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ευρήματα «υπογραμμίζουν τη δυνατότητα αλλαγής του τρόπου ζωής για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ολόκληρους πληθυσμούς, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσαν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Loes Rutten-Jacobs, ερευνητή στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών στη Βόννη.

Η 7ετής μελέτη παρακολούθησε χιλιάδες κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας. Οι συμμετέχοντες ήταν στην αρχή της μελέτης από 40 έως 73 ετών και δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος.

egefaliko 3

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 90 γονιδιώματα που είναι γνωστό ότι συνδέονται με εγκεφαλικό επεισόδιο για να υπολογίσουν ένα «γενετικό ποσοστό κινδύνου» για κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη. Τα γονίδια έπαιζαν φυσικά ρόλο. Συνολικά, το ποσοστό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 35% για τα άτομα με υψηλό ποσοστό γενετικού κινδύνου σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό σκορ, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, τα άτομα που ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή δεν κάπνιζαν, δεν ήταν υπέρβαροι, ασκούνταν τακτικά και η διατροφή τους περιλάμβανε πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια, είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από αυτούς που ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το επίπεδο γενετικού κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο τρόπος ζωής ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα με κληρονομικότητα και ανθυγιεινό τρόπο ζωής, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με άτομα που συνδύαζαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Το φύλο φάνηκε επίσης να παίζει ρόλο. Σε όλες τις κατηγορίες γενετικού κινδύνου και τρόπου ζωής, οι άνδρες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τις γυναίκες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης BMJ.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail