338 Μοίρα: Τα Phantom σε αποστολή «Iron Hand» στην «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝIΩΝ 2018»

Θεαματική ήταν η συμμετοχή της 338 Μοίρας στην τελική φάση της «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018». Τα Phantom ανέλαβαν να προβάλουν εικονικές θέσεις που απεικόνιζαν εχθρικούς στόχους στο Πεδίο Ασκήσεων «Ψηλού Στάλου» στην Αλεξανδρούπολη με την εκτέλεση προσέγγισης για άφεση συμβατικών βομβών.

Από: ptisidiastima.com
ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ

Συνολικά 4 μαχητικά της 338 Μοίρας προσέγγισαν από μέσο ύψος εκτελώντας τακτική Low Appex προκειμένου να ευθυγραμιστούν με την περιοχή του Πεδίου Ασκήσεων και να αφήσουν με ακρίβεια τις βόμβες τους.Το φορτίο για την περίπτωση αποτελούσαν 4 βόμβες ελεύθερης πτώσης LDGP Mk-83 των 1000lbs οι οποίες είναι κατάλληλες για προσβολή ελαφρων μη θωρακισμένων στόχων και συγκεντρώσεις προσωπικού. Οι προσβολές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά σε τυπικό ημερήσιο προφίλ άφεσης,  προκειμένου κάθε αεροσκάφος να εισέρχεται στη φάση ρίψης ενώ το προηγούμενο είχε ήδη απομακρυνθεί ενώ είχε ρίξει τα όπλα του.

Ειδικότερα τα Phantom πετουσαν σε σχηματισμό trail (δηλαδή ο ένας πίσω από τον άλλο) με διαχωρισμο για αποφυγή θραυσματων από τις βόμβες του προπορευόμενου αεροσκάφους. Η άφεση των βομβών Mk-83 ήταν σε Mode Salvo (δηλαδή δύο δύο) για συγκέντρωση πάνω στον στόχο.

Η τεχνική αυτή επιλέγεται τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την διευκόλυνση παρακολούθησης των τεκτετνόμενων από το παρατηρητήριο της άσκησης. Τα Phantom σε ρόλο «Iron Hand» μια ορολογία που ας μας επιτραπεί η έκφραση προέρχεται από τις ομώνυμες αποστολές στο Βιετνάμ άφησαν το φορτίο τους με θεαματικά επί του στόχου αποτελέσματα.
Και επειδή πολλοί μπορεί να βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα θα διευκρινήσουμε οτι οτι τα όσα είδαμε, απεικονίζουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των δυνατοτήτων των F-4E AUP Phantom II της ΠΑ. Και αυτό διότι κατά κανόνα σε τέτοιες ασκήσεις επιλέγεται η χρήση πυρομαχικών που είναι παλαιότερα και οδεύουν προς λήξη του ορίου ζωής.

Η χρήση πιο νεων και εξειδικευμένων όπλων δεν θα είχε καμία ορθολογική αλλά και τακτική σκοπιμότητα καθώς υπάρχουν συμβιβασμοί στο σενάριο της άσκησης λόγω μικρού μεγέθους του διατιθέμενου πεδίου ασκήσεων.
Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι τα F-4E AUP μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεταξύ άλλων κατευθυνόμενες βόμβες λείζερ GBU-10/12/24 τις οποίες μπορούν να αφήσουν από μεγάλο ύψος και απόσταση για ασφάλεια και κατά τη διάρκεια της νύχτας! Η χρήση τους γίνεται σε συνδυασμό με το ατρακτήδιο σκόπευσης Litening II το οποίο ως γνωστόν διαθέτει η 338Μ καθιστώντας την με τον τρόπο αυτό μια από τις λίγες Μοίρες που διαθέτει το ΑΤΑ με ικανότητα εξειδικευμένης νυχτερινής κρούσης.

Ακόμη λιγότεροι όμως γνωρίζουν οτι εξαιτίας των υπέρτερων δυνατοτήτων που παρέχει το Litening II συγκριτικά με το αντίστοιχο LANTIRN στα F-16, οι χειριστές των F-4E AUP της 338Μ μπορούν να εκτελέσουν και ρόλο Προσβολής στόχων σε αυστηρά συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο (Time Sensitive Targets),Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Combat Air Supprort) και Κρούση – Αναγνώριση SCAR (Strike Coordination and Reconnaissance).
Τα παραπάνω δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά δι οφθαλμού από το παρατηρητήριο της άσκησης εκτός μόνο από το αποτέλεσμα της προβολής επί στόχου. Κατά συνέπεια επιλέχθηκε η χρήση πιο «παραδοσιακών» τακτικών τακτικών και όπλων, οι οποίες πάντοτε παραμένουν χρήσιμες επιχειρησιακά!

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο ptisidiastima.com

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...