Στόλτενμπεργκ στο Βελιγράδι: Σας ισοπεδώσαμε το 1999 και σας γεμίσαμε καρκίνο για να σας...σώσουμε από το Μιλόσεβιτς

FILE PHOTO: The south-west part of Pristina late March 24 after NATO forces launched a missile attack against Yugoslavia / Reuters
Freepen.gr - Αν και οι μεγαλύτεροι στη Σερβία διαθέτουν μνήμες για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 στην χώρα τους, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επιχειρεί προκλητικά και ασεβώντας στα θύματα να παρουσιάσει διαφορετικά την ιστορία.

Όπως μεταδίδει το RT, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το βομβαρδισμό και την εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου ανέφερε:

"Τόνισα ότι το κάναμε αυτό για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να σταματήσουμε το καθεστώς Μιλόσεβιτς", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, όπως ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ, ισχυριζόμενα ότι οι ντόπιοι έχουν κακές αναμνήσεις για τα γεγονότα.

Έτσι το ΝΑΤΟ θέλει τη συμμαχία και το Βελιγράδι να «εξετάσει το μέλλον». Ο Στόλτενμπεργκ επίσης καυχήθηκε για μια «άριστη σχέση» μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σερβίας, προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό μπλοκ «σέβεται» την απόφαση του Βελιγραδίου να μην ενταχθεί στη συμμαχία. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να είναι "εταίρος της Σερβίας".

Ανέφερε επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει «διάλογο» μεταξύ της Σερβίας και του αυτοανακηρυγμένου κράτους του Κοσσυφοπεδίου.

Τα λόγια του έρχονταν περίπου μια εβδομάδα μετά από μια σύντομη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα που προκάλεσε η επίσκεψη του αρχηγού του Κοσσυφοπεδίου συνοδεία ειδικών δυνάμεωνσε ένα βόρειο τμήμα της αποσχισθείσας περιοχής, η οποία κατοικείται από Σέρβους που αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινα. Η KFOR παρέμεινε εμφανώς ανενεργή κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Πως "έσωσε" το ΝΑΤΟ τους Σέρβους

Το Μάρτιο του 1999, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στην τότε Γιουγκοσλαβία, χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφού κατηγόρησε το Βελιγράδι για «υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας» σε μια σύγκρουση με τους αντάρτες μουσουλμάνους Αλβανούς στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου που μονομερώς κήρυξε ανεξαρτησία εννέα χρόνια αργότερα, το 2008.

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, το ΝΑΤΟ έριξε "μεταξύ 10 και 15 τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή" και ώθησε τους Σέρβους να μηνύσουν το ΝΑΤΟ για τις ενέργειές του, συνδέοντάς τις με αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον καρκίνο σε ολόκληρη την περιοχή.

«Στη Σερβία, 33.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω αυτού του γεγονότος κάθε χρόνο. Αυτό είναι ένα παιδί κάθε μέρα», είχε δηλώσει ο Στόλτενμπεργκ στο Λονδίνο το 2017 αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail