Πόσα θα δίνατε το 1932 για να αγοράσετε σπίτι σε αυτόν το χωματόδρομο της Αθήνας;

Πρόκειται για τον κεντρικό δρόμο της Αθήνας το 1931-32. Η περιοχή είναι ανερχόμενη, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο παλάτι, αλλά ακόμη δεν έχει γνωρίσει την μεγάλη της αίγλη.


Ο χωματόδρομος και τα συνηθισμένα έως φτωχά σπίτια φανερώνουν ότι οι κάτοικοι ως ένα βαθμό είναι μεσαίας οικονομικής δυνατότητας και κάποιοι μάλλον φτωχοί.

Σύντομα όμως η περιουσία τους θα αποκτήσει αξία.

Το πολύ σε είκοσι χρόνια εκεί θα μένει η αφρόκρεμα της διανόησης, της πολιτικής και τις καλλιτεχνικής ζωής της πόλης.

Οι ανερχόμενοι επιχειρηματίες θα χτίσουν τα σπίτια τους και θα δώσουν, μαζί με γιατρούς και δικηγόρους, τεράστια οικονομική αξία στην περιοχή.

Το 1932 όμως που τραβήχτηκε η φωτογραφία, οι καλλιτέχνες είναι κομμάτι της φτωχολογιάς, οι γιατροί και οι δικηγόροι ελάχιστοι και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σοβαρή οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα.

Άρα, δεν έχει φτάσει η ώρα που αυτή η γη θα αποκτήσει τεράστια αξία.
Το λεωφορείο όμως, δίνει σύντομη πρόσβαση στο κέντρο και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον που διακόπηκε από την λαίλαπα της κατοχής.

Ο χωματόδρομος είναι η Πλουτάρχου στη συμβολή με την Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι .

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε μια άλλη λήψη της οδού. Όλα τα σπίτια είναι διώροφα και διακρίνεται ο Λυκαβηττός ο οποίος έχει δεντροφυτευτεί και δεν έχει πυκνή βλάστηση.


Εκατό χρόνια μετά οι πολυκατοικίες έχουν πάρει την θέση των μονοκατοικιών και η Βρετανική πρεσβεία έχει υψωθεί μαζί με την αξία της γης.

 
Η Πλουτάρχου σήμερα. Μόνο ο Λυκαβηττός έμεινε στη θέση του.

Προέλευση φωτογραφιών: Η Αθήνα μέσα στο χρόνο, Δέσποινα Δρεπανιά

Η τελική τεκμηρίωση έγινε από τον Στέφανο Ζάννο, που κατοικεί στην περιοχή. Μας πληροφορεί ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε Οκτώβριο του 1931. Το λεωφορείο ανήκει στην γραμμή Γ των Αθηνών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...