Από που απορρέει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.;

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχουν οριοθετηθεί από διμερείς συμφωνίες. Επί του παρόντος, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο εκτείνονται σε έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές τους.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθιέρωσε ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923, τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών στο Αιγαίο ήταν μόνο τρία ναυτικά μίλια. Το 1936, τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκτάθηκαν σε έξι ναυτικά μίλια. Η Τουρκία δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση και επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα σε έξι ναυτικά μίλια το 1964.

Η διαμάχη για τα χωρικά ύδατα ξέσπασε το 1994, όταν η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, όπως προβλέπει η UNCLOS.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας απάντησε εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, και το 1995 δήλωσε επισήμως ότι η μονομερής κήρυξη χωρικών υδάτων στα 12νμ από την Ελλάδα, θα αποτελούσε casus belli.

Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της UNCLOS, αλλά τα χωρικά ύδατά της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα είναι στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό νομοτελειακά σημαίνει πως η Άγκυρα αποδέχεται την Συνθήκη.

Σύμφωνα με την παρούσα οριοθέτηση των έξι μιλίων, τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποτελούν σχεδόν το 43,5% του Αιγαίου. Για την Τουρκία το ποσοστό είναι μόνο 7,5%. Το υπόλοιπο 49% είναι διεθνή ύδατα της ανοικτής θάλασσας.

Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, θα αυξήσει τον έλεγχό της στο 71%, ενώ το μερίδιο της Τουρκίας θα ανέλθει στο 8,8%. Η ανοικτή θάλασσα θα μειωθεί σε λιγότερο από 20 τοις εκατό.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...