Κίνα σε ΗΠΑ για Sukhoi και S-400: "Αφήστε τους ηγεμονισμούς γιατί θα υποστείτε τις συνέπειες"

© Pascal Rossignol/Reuters
Freepen.gr - Η Κίνα αντέδρασε στις προσπάθειες των ΗΠΑ να την εξαναγκάσουν από συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία, ενώ ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει "δικαίωμα να παρεμβαίνει" στις συναλλαγές μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

Οι παρατηρήσεις του Wu Qian έρχονται μετά την επιβολή κυρώσεων από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατά της Υπηρεσίας Προμηθειών Αμυνας του Πεκίνου, του Τμήματος Ανάπτυξης Εξοπλισμού (EED), για τις "σημαντικές συναλλαγές" του με το ρωσικό εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport.

"Η αμερικανική προσέγγιση είναι μια καταφανής παραβίαση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων, μια πλήρη εκδήλωση ηγεμονίας και μια σοβαρή παραβίαση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των στρατιωτικών τους", ανέφερε ο Wu σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Επαναλαμβάνοντας αίτημα που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή, ο Wu προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει "συνέπειες" εάν δεν ανακαλέσει τις κυρώσεις αμέσως.

Το EED της Κίνας προστέθηκε στον κατάλογο κυρώσεων παράλληλα με 33 υπαλλήλους και οντότητες της ρωσικής άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών. Το Κρεμλίνο αποκάλεσε τις κυρώσεις ως μια προσπάθεια από τις ΗΠΑ να υπερκεράσουν τον κύριο ανταγωνιστή τους στις αγορές όπλων.

Οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα προκλήθηκαν από δύο σημαντικές συμφωνίες όπλων, μια του 2017 για 10 μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και μια του 2018 για την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας S-400.

Το Πεκίνο φαίνεται να είναι ο πρώτος πελάτης εξαγωγών του S-400 που τιμωρείται με αμερικανικές κυρώσεις για την προγραμματισμένη αγορά του συστήματος μετά από μήνες αποτυχίας από την Ουάσινγκτον να πείσει τους συμμάχους της να μειώσουν το ενδιαφέρον για παρόμοιες συμφωνίες όπως η Τουρκία και η Ινδία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail