Εξελίξεις στο τουρκικό μαχητικό - SSM: «Αγαπητέ πρόεδρε Ερντογάν το TF-X θα πετάξει το 2023 και θα είναι 6ης γενιάς!»

Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται ότι σημειώνονται στο πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιευθυντή του τουρκικού οργανισμού αμυντικής βιομηχανίας (SSM) Dr. Celal Sami Tüfekçi ο οποίος απευθυνόμενος στον Ερντογάν του υποσχέθηκε πως το TF-X θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023.

Αναδημοσίευση από: pronews.gr
Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος

«Αγαπητέ πρόεδρε. Πέντε χρόνια πριν σας είχαμε υποσχεθεί ότι η πρώτη πτήση του ελικοπτέρου T625, θα πραγματοποιηθεί στις 06:00 της 6ης Σεπτεμβρίου του 2018. Σήμερα σας αναγγέλλουμε ότι υποσχόμαστε ότι το τουρκικό μαχητικό θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023» ανέφερε ο Tüfekçi, σε δημοσιογράφους.


Παράλληλα ο ίδιος ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι το αεροσκάφος της Τουρκίας θα ανήκει στην 6 γενιά(!) και θα αντικαταστήσει τα F-16 της τουρκικής Αεροπορίας από το 2030 και μετά.

Ο Tüfekçi είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού αναπτύσσεται ανεξάρτητα από την υπόθεση του F-35.

«Το πρόγραμμα Mili είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε με την προοπτική να γίνει αφενός η Τουρκία αυτάρκης στον συγκεκριμένο τομέα και αφετέρου να κυριαρχήσει στις τεχνολογίες αυτές πέρα και ανεξάρτητα από το F-35 τα προβλήματα που αυτό έχει αλλά και την εξάρτηση από ξένες τεχνολογίες», είπε ο υποδιευθυντής του SSM για να συνεχίσει:

«Το πρόγραμμα βαδίζει καλά και με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ελπίζω να φτιάξουμε το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος.

Δεν θέλουμε να είμαστε εξαρτώμενοι από ξένες τεχνολογίες και τεχνογνωσίες. Όταν κατέχεις την τεχνογνωσία μπορείς να δημιουργήσεις αυτό που θέλεις όταν το θέλεις.

Χωρίς την υπάρχουσα υποδομή που έχουμε αναπτύξει θα ήταν πολύ δύσκολο να αναπτύξουμε αυτό το πρόγραμμα μόνοι μας. Φυσικά η σύγκριση της δικής μας υποδομής με τις υποδομές άλλων προηγμένων χωρών είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά έχουμε μια σοβαρή υποδομή».

Για την πρώτη του πτήση είπε:

«Ο χρόνος των 5 ετών είναι πολύ λίγος και το αεροσκάφος θα έχει τα χαρακτηριστικά των μαχητικών 6ης γενιάς, αλλά με τν τρόπο που θα δουλέψουμε θα επιταχύνουμε και πετύχουμε το στόχο μας»,

Να σημειωθεί πάντως σε ότι αφορά την ΠΑ και το F-35 σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της εταιρίας Lockheed Martin στην Ελλάδα είχε δηλώσει, αναφερόμενος στην ευκαιρία που έχασε η ελληνική αμυντική βιομηχανία, ευκαιρία που εκμεταλλεύεται στο έπακρον η Τουρκία για τη δημιουργία δικής της βιομηχανικής υποδομης. :

«Ατυχώς θα έλεγα ότι οι στιγμές ήταν τέτοιες που η Ελλάδα δεν αξιοποίησε την πρόσκληση αυτή από τις ΗΠΑ, αυτό ήταν ατυχές και τούτο διότι αν είχαμε μπει σαν χώρα στο πρόγραμμα σήμερα η ελληνική αμυντική βιομηχανία ευρύτερα θα είχε συμμετοχή στο τεράστιο αυτό πρόγραμμα.

Για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω, κυβερνήσεις εκείνης της εποχής δεν αξιοποίησαν την πρόσκληση να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα αυτό όπως έκαναν οι άλλες χώρες. Υπάρχει προοπτική και δυνατότητα στο μέλλον ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα αλλά όχι σαν συνεταίρος αλλά σαν αγοραστής με διακρατική συμφωνία FMS.»
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...