Οι διαβόητες φυλακές Gherla όπου βρίσκεται ο Κώστας Πάσσαρης στα έγκατα της γης

Freepen.gr - Οι φυλακές της Gherla είναι ένας σωφρονιστικός χώρος που βρίσκεται στην ομώνυμη ρουμανική πόλη κοντά στον ποταμό Someş. Στη ρουμανική αργκό "gherlǎ" σημαίνει φυλακή.

Η βασική δομή προέρχεται από το φρούριο Gherla ή το "Szamos-uj-var" που χτίστηκε γύρω στο 1540 από τον Αρχιεπίσκοπο Μαρξουτζίζι, βασιλικό και αυτοκρατορικό Ταμία της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

Μέσω του αυτοκρατορικού διατάγματος του Ιωσήφ Β', που χρονολογείται στις 20 Οκτωβρίου 1785, το κάστρο μετατράπηκε σε φυλακή.

Η φυλακή της Gherla έχει πολύ μεγάλο υπόγειο χώρο. Κατά τη δεκαετία του 1960 αναφέρθηκε ότι η φυλακή στέγαζε πάνω από 15.000 κρατούμενους.


Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας το σωφρονιστικό ίδρυμα φιλοξένησε επίσης διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες.

Πολλοί Ρουμάνοι αξιωματικοί που είχαν αρχικά αγωνιστεί κατά του Σοβιετικού Στρατού κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν κλειδωμένοι στη φυλακή Γκέρλα από το κομμουνιστικό καθεστώς μετά το τέλος του πολέμου.

Πολλοί από τους αντι-κομμουνιστές αξιωματούχους της αντιπολίτευσης πέρασαν το χρόνο φυλάκισης ή εξαφανίστηκαν για πάντα στη φυλακή αυτή.

Κοντά στη φυλακή βρίσκεται ένα μεγάλο νεκροταφείο όπουν έχουν ταφεί τα σώματα πολλών κρατουμένων.

Ακολουθεί ρουμανικό αφιέρωμα στην παρουσία του Πάσσαρη στις φυλακές της Gherla.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail