Πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν - Άγκυρα και ψευδοκράτος εκβιάζουν απειλώντας ότι θα τρυπήσουν στην Κυπριακή ΑΟΖ

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό το φθινόπωρο καθώς η χώρα είχε ήδη αγοράσει μια πλατφόρμα (το πλοίο Fatih).

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του κ. Kudret Özersay, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχει χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα, για τα οποία η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα προστασίας».

«Η Τουρκία έχει μια οικονομική περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ο Çavuşoğlu ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία είχε προηγουμένως εμποδίσει την έναρξη μερικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναφερόμενος στην περικύκλωση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, SAIPEM 12000 στη θέση Σουπιά.

"Τώρα, έχουμε μια πλατφόρμα και μπορούμε να ξεκινήσουμε τη δική μας γεώτρηση", ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα έχει συζητήσει το ζήτημα με τις εταιρείες γεώτρησης και τη χώρα εγγυητή της Κύπρου, Ελλάδα.

Επίσης πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί επίσης με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά την Τρίτη στη δυτική επαρχία Σμύρνης και θα συζητήσει για το Κυπριακό.

Ανέφερε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να κάνει μονομερή βήματα, η Τουρκία θα ξεκινήσει τις δικές της δραστηριότητες γεώτρησης.

Ο Özersay επανέλαβε επίσης ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις μονομερείς τους δραστηριότητες γεώτρησης, οι Τουρκοκύπριοι θα "ξεκινήσουν σύντομα τις δικές τους γεωτρήσεις" σύμφωνα με την άδεια που έχει ήδη παρέξει το ψευδοκράτος στην Turkish Petroleum.





Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail