Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα θρεπτικά συστατικά που προλαμβάνουν τη νοσηλεία και τον πρόωρο θάνατο

Μια ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των νοσηλειών και του θανάτου των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Από: onmed.gr

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια που είχαν έλλειψη επτά ή περισσότερων μικροθρεπτικών συστατικών, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν συγκριτικά με όσους είχαν λίγες ή καθόλου ανεπάρκειες.

«Αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία της διατροφής και γιατί πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Terry Lennie, κοσμήτορας του Κολλεγίου Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι. «Οι διατροφικές ανεπάρκειες μπορούν πραγματικά να θέσουν τους ασθενείς σε κίνδυνο, περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν» πρόσθεσε.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για 246 ασθενείς από τρεις κλινικές για καρδιακή ανεπάρκεια στη Γεωργία, την Ιντιάνα και το Κεντάκι των ΗΠΑ.

Οι ασθενείς κρατούσαν λεπτομερή ημερολόγια για όλα όσα έτρωγαν και έπιναν επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη 17 μικροθρεπτικών συστατικών -11 βιταμινών και 6 μετάλλων- από τα ημερολόγια τροφίμων. Παρακολούθησαν επίσης τους ασθενείς κάθε μήνα επί ένα χρόνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 44% των ασθενών με ανεπάρκειες σε επτά ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν εντός ενός έτους, συγκριτικά με το 25% των ασθενών με λίγες ή καθόλου ανεπάρκειες.

Η συχνότερη ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά ήταν αυτή σε ασβέστιο και ακολουθούσαν η ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμινών D και Ε, ψευδαργύρου και βιταμίνης C.

Ένας λόγος για την έλλειψη αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να είναι η «μονοτονία στη διατροφή» ή η τάση των ανθρώπων να τρώνε τα ίδια τρόφιμα κάθε μέρα αντί να ενσωματώνουν την ποικιλία στα γεύματά τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί ασθενείς κατανάλωναν τις ίδιες τροφές σε πολλά γεύματα στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή τη συνήθεια «εξαιτίας του μειωμένου κινήτρου να καταναλώνουν ποικίλα τρόφιμα», υπογραμμίζει η μελέτη. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 61 έτη.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάτι που αποδεικνύει ότι οι διατροφικές ελλείψεις δεν σχετίζονται με το βάρος.

«Όταν βλέπουμε άτομα που είναι υπέρβαρα, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι τρέφονται καλά και ότι πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τους ανθρώπους που είναι λιποβαρείς», είπε ο Lennie.

«Δεν βρήκαμε όμως καμία σχέση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και των διατροφικών ανεπαρκειών» πρόσθεσε.

Τα μικροθρεπτικά στοιχεία περιέχονται κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Η διασφάλιση της ισορροπίας και της θρεπτικότητας ενός γεύματος, προϋποθέτει σύμφωνα με τους ειδικούς την έμφαση στην ποιότητα των τροφών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail