Ντρίπλα της τελευταίας στιγμής - Συμφωνία Πούτιν με Ερντογάν κι αναβολή της επίθεσης στο Ιντλίμπ

© Sergey Guneev / Sputnik
Freepen.gr - Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν μια "αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη" μεταξύ των μαχητών και των κυβερνητικών στρατευμάτων στο Idlib της Συρίας, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από πολλές ώρες συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

"Έχουμε επικεντρωθεί στην κατάσταση στην επαρχία Idlib, εξετάζοντας την παρουσία μεγάλων μαχητικών ομάδων και της υποδομής τους εκεί", δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες.


"Έχουμε συμφωνήσει να δημιουργήσουμε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των μαχητών πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Η ζώνη θα έχει 15-20 χιλιόμετρα πλάτος, με πλήρη απόσυρση σκληροπυρηνικών μαχητών από εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Jabhat Al-Nusra".

Στο πλαίσιο της επίλυσης του αδιεξόδου, όλα τα βαριά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης και του πυροβολικού, θα αποσυρθούν από τη ζώνη πριν από τις 10 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Πούτιν. Η ζώνη θα περιπολείται από τουρκικές και ρωσικές στρατιωτικές μονάδες.

Πριν από το τέλος του έτους, οι δρόμοι μεταξύ Χαλεπίου και Χάμα, Χαλεπίου και Λατάκια πρέπει να ξανανοίξουν για διαμετακομιστική κυκλοφορία, είπε.

Η συμφωνία έχει λάβει τη "γενική υποστήριξη" από τη συριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πούτιν.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Idlib.

Για εβδομάδες, ο Αραβικός Στρατός της Συρίας ανέπτυξε τα στρατεύματά του γύρω από την επαρχία για την προετοιμασία μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρησης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η επίθεση θα περιοριστεί για την ώρα σε περιοχές γύρω από το Idlib και σε ορισμένες πόλεις μέσα σε αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail