Εμπορικός πόλεμος - Επιβολή νέων δασμών των ΗΠΑ σε κινεζικές εισαγωγές - Έτοιμο να αντιδράσει το Πεκίνο

© China Stringer Network / Reuters
Freepen.gr - Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών εισαγωγής σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων με την Κίνα να υπόσχεται απάντηση.

Η κίνηση αυτή με την οποία οι κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δεχθούν ένα πλήγμα με εισφορά 10% έρχεται εν μέσω μιας βαθύτερης κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών.

Οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε περισσότερα από 1.000 κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών αγαθών όπως ηλεκτρονικά, ποδήλατα, ελαστικά και έπιπλα - όλα από κινεζικά εργοστάσια σε τεράστιες ποσότητες με φθηνό κόστος εξαγωγής. Η επιβολή δασμού 10% θα τεθεί σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου και θα ανέλθει στο 25% την 1η Ιανουαρίου 2019.



Εν αναμονή της ανακοίνωσης του Trump, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν σε σημειώσεις. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 92,55 μονάδες ή 0,35%. Το S & P 500 έχασε 16,18 μονάδες ή 0,56% και η Nasdaq έχασε 114,25 μονάδες ή 1,43%.

Οι Κινέζοι αναμένεται να αντιδράσουν με αντίστοιχους δασμούς σε εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ενδέχεται να παρακρατήσουν ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Κινέζοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ εμπορικών αντιπροσωπειών και από τις δύο χώρες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν τώρα.

"Η Κίνα δεν δήλωσε ποτέ ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ", δήλωσε την Κυριακή ο Yang Weimin, πρώην σύμβουλος οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής στον Πρόεδρο Xi Jinping, όπως ανέφερε η Wall Street Journal. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ουάσινγκτον πρέπει πρώτα να "δείξει ειλικρίνεια" στην επιθυμία της να επιλύσει την εμπορική διαμάχη. "Η Κίνα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με ένα όπλο που να σημαδεύει το κεφάλι της", σημείωσε ο αξιωματούχος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail