Αναλυτής: Γιατί η Τουρκία χρειάζεται μόνιμη ναυτική βάση στην Κύπρο

Freepen.gr - Ο Μετίν Γκουρτσάν υπογράφει άρθρο στο al-monitor με τίτλο "Γιατί η Τουρκία θέλει μόνιμη ναυτική βάση στη Βόρεια Κύπρο [Κατεχόμενα];" όπου επί της ουσίας σημειώνονται τρεις λόγοι.

Ο πρώτος είναι επιχειρησιακός καθώς σημαντικός αριθμός μονάδων του τουρκικού ΠΝ επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (ΑΟΖ, επιτήρηση Λιβάνου, πόλεμος της Συρίας) αλλά πρέπει να καταφεύγουν στα πολιτικά λιμάνια του Ισκεντερούν και της Μερσίνας. Απεναντίας σημειώνεται στο κείμενο ότι μια ναυτική βάση στην Αμμόχωστο θα αποτελέσει μεγάλη γεωπολιτική εξέλιξη. Τα τουρκικά πλοία θα αποκτήσουν μια πλήρως εξοπλισμένη βάση, και δε θα χρειάζεται να καταφεύγουν είτε στο Ακσάζ είτε στη Σμύρνη για επισκευές.

Ο δεύτερος είναι, σύμφωνα με Τούρκο ιστορικό που επικαλείται το άρθρο, η προσπάθεια απομόνωσης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αλλά και η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή που υλοποιεί τη δική της ατζέντα.

Ο τρίτος είναι ο άξονας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ στο θέατρο των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κατάλληλος τόπος για τη δημιουργία της βάσης είναι η Αμμόχωστος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail