Σουηδός καθηγητής κατηγορείται γιατί ανέφερε πως άντρες και γυναίκες έχουν ”βιολογικές διαφορές”

kerplode / pixabay
Ένα σουηδικό πανεπιστήμιο διερευνά έναν καθηγητή, τον Γκέρμιντ Χέσλοου για «αντι-φεμινισμό» και «τρανσφοβία» αφού είπε ότι υπάρχουν βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ενώ εκλήθη να αποσύρει τα σχόλιά του.

Από: Russia Today
Απόδοση Freepen.gr 

Ο καθηγητής Γκέρμιντ Χέσλοου, που ασχολείται με τη νευροφυσιολογία στο Πανεπιστήμιο του Lund, κατηγορήθηκε από ένα φοιτητή ότι έκανε σε μια διάλεξη «δηλητηριώδεις» και «αντι-φεμινιστικές» δηλώσεις - αλλά αρνήθηκε να υποχωρήσει.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματός του σχετικά με την κληρονομιά και το περιβάλλον στο κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα, ο Χέσλοου ανέφερε εμπειρική έρευνα που υποστηρίζει την ιδέα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών οι οποίες είναι «βιολογικά θεμελιωμένες» και ως εκ τούτου τα φύλα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «κοινωνικά οικοδομήματα».

Ο καταγγέλλων υποστηρίζει πως τα σχόλια του Χέσλοου έρχονται σε αντίθεση με τη σουηδική "βάση αξίας" - μια έννοια που απαιτεί από όλα τα σχολεία της Σουηδίας να τηρήσουν μια κοινή ηθική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει την υπεράσπιση αξιών όπως η ισότητα, η ατομική ελευθερία και η ισότητα των φύλων.

Σε μια συνέντευξη στην RT, ο Χέσλοου ανέφερε ότι ορισμένοι μαθητές, «για ιδεολογικούς λόγους», δεν επιθυμούν να ακούσουν ορισμένα επιστημονικά στοιχεία για τις βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σημείωσε πως τα σχόλια που προκάλεσαν την καταγγελία δεν ήταν απαραίτητα μέρος του υλικού του μαθήματος αλλά ότι ήταν απαντήσεις σε ερωτήσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια της διάλεξης.

"Αν απαντήσετε σε μια τέτοια ερώτηση, έχετε την τρομερή πίεση του χρόνου, οπότε πρέπει να είστε εξαιρετικά σύντομοι - και χρησιμοποίησα διατύπωση που νομίζω ότι ήταν εντελώς αβλαβής και αυτό προφανώς ο φοιτητής δεν το έκανε", δήλωσε ο Χέσλοου.

Ο Χέσλοου κλήθηκε σε μια συνάντηση με τον Κρίστερ Λάρσον, πρόεδρο του προγράμματος για την ιατρική εκπαίδευση, αφού μια φοιτήτρια παραπονέθηκε ότι ο καθηγητής είχε εκφράσει την «προσωπική του αντι-φεμινιστική ατζέντα», ανέφερε η Academic Rights Watch.

Το πανεπιστήμιο ζήτησε από τον Χέσλοου να «αποστασιοποιηθεί» από δύο συγκεκριμένα σχόλια, το πρώτο ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν «ανδρικό σεξουαλικό προσανατολισμό» και το δεύτερο πως αν o διαφυλικός είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός είναι "ζήτημα ορισμού". Ο καθηγητής αρνήθηκε να ανακαλέσει τα σχόλια, λέγοντας ότι είχε «κάνει αρκετά» για να «εξηγήσει και να υπερασπίσει» την επιλογή των λέξεων του.

"Σε κάποιο σημείο, πρέπει να ζητήσουμε μια αίσθηση αναλογίας μεταξύ των εμπλεκομένων. Αν θα ήταν αποδεκτό οι φοιτητές να καταγράφουν διαλέξεις προκειμένου να βρουν συμβιβαστικές διατυπώσεις και στη συνέχεια να συμμετέχουν με το προσωπικό των σχολών σε συναντήσεις και  να γράφουν εκτενείς επιστολές, τότε θα πρέπει να αφήσουμε την ιατρική εκπαίδευση εντελώς", ανέφερε σε γραπτή απάντηση στο Λάρσον.

Στην απάντησή του, ο Χέσλοου απέρριψε επίσης την αιτίαση ότι είχε «πολιτική ατζέντα» και δήλωσε ότι η μόνη του ατζέντα ήταν να αφήσει το επιστημονικό γεγονός, όχι μια νέα συμβατική σοφία, να κατευθύνει πανεπιστημιακές διαδικασίες. "Η ιδεολογία, η πολιτική και η προκατάληψη αποτελούν τη συμβατική αντίληψη, όχι την επιστήμη", είπε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το περιστατικό ήταν «παρανόηση» ή μέρος κάποιου ευρύτερου σχεδίου, ο  Χέσλοου είπε στο RT ότι πίστευε πως ο εν λόγω φοιτητής ήταν απλά «κάποιος που αντιπαθεί τη διάλεξη και προσπαθεί να βρει διάφορα πρόσχημα για να του επιτεθεί".

Ο  Χέσλοου δήλωσε επίσης στο RT ότι ο πρύτανης πανεπιστημίου διέταξε μια "πλήρη έρευνα" στην υπόθεση και είπε πως «υπήρξαν συζητήσεις για την προσπάθεια να σταματήσει η διάλεξη ή να απαλλαγούν από μένα, ή βρω κάποιον άλλον να δώσει τη διάλεξη ή να μην δώσω τη διάλεξη σε όλους». Επίσης ανέφερε και το ενδεχόμενο το πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί την ηλικία του ως «πρόσχημα» για να τον απομακρύνει από το μάθημα, επειδή έχει περάσει την ηλικία συνταξιοδότησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail