Τρία σενάρια στο τραπέζι για το Κόσσοβο - Οι Αλβανοί φοβούνται ότι θα πάθουν ό,τι έκαναν οι ίδιοι - Τι προτιμούν οι Σέρβοι

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο ομόλογός του από το Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι, θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου (μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων στις Πρέσπες, το πρακτορείο ΙΒΝΑ σημειώνει πως νέα ώθηση στη διαδικασία με πιθανή οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Μέσω του Επιτρόπου της ΕΕ Johannes Hahn, το μπλοκ έχει ορίσει προθεσμία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας το καλοκαίρι του 2019. Στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, οι πρόσφατες εξελίξεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, και από τις δύο πλευρές άρχισαν να διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου Βούτσιτς και Θάτσι θα ενεργήσουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Συνολικά, οι λύσεις που θα συζητηθούν είναι τρεις.

Το πρώτο σενάριο είναι εμπνευσμένο από τη συμφωνία του Ντέιτον για το βοσνιακό ζήτημα και προβλέπει ένα ευρύ φάσμα αυτονομίας για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θα αφορά τους δήμους της Βόρειας Μιτρόβιτσα, το Ζβεκαν, το Λεσπόβιτς, το Ζούμπιν Ποτόκ, όπου οι Σέρβοι είναι πλειοψηφία. Το σενάριο αυτό προβλέπει επίσης την ανάθεση ειδικής εδαφικής κατάστασης στα ιστορικά μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, όπου στην περίπτωση της Μονής Γκρατσάνιτσα θα συμπεριληφθεί και η πόλη Γκρατσάνιτσα.

Στην περίπτωση αυτή, περίπου 80 000 Σέρβοι που ζουν σήμερα στο νότιο Κοσσυφοπέδιο θα μείνουν έξω από την αυτόνομη περιοχή.

Η λύση αυτή απορρίπτεται από τους Αλβανούς που φοβούνται ότι στο μέλλον οι Σέρβοι θα τους προκαλέσουν συνεχώς προβλήματα, όπως αυτά που προξένησα οι ίδιοι στους Σέρβους από το 1974, όταν απέκτησαν αυτονομία εντός της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας.

Η δεύτερη λύση που μπορεί να αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο είναι η ανεπίσημη Σερβική πρόταση για οριοθέτησημε εθνοτικά κριτήρια.

Αυτή η ιδέα είχε σχεδιαστεί στο παρελθόν από ακαδημαϊκούς κύκλους στη Σερβία και είχε υποστηριχθεί ανοιχτά (ως ανάγκη) το 2001 από το συγγραφέα Dobrica Ćosić, ο οποίος θεωρήθηκε υποστηρικτής της ιδέας για μια "μεγαλύτερη" Σερβία, με βάση την αρχή ότι όλοι οι Σέρβοι πρέπει να ζουν σε ένα κράτος. Με την πρόταση αυτή, το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου (τέσσερις σέρβικοι δήμοι) θα προσαρτηθεί στη Σερβία.

Τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα ιστορικά μνημεία των Σέρβων στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου προστατεύονται από τον ΟΗΕ. Για τον πληθυσμό της Σερβίας στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πρόταση αυτή. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα κινηθούν σταδιακά στη Σερβία. Εξάλλου, αυτή η διαδικασία της λεγόμενης "ειρηνικής" εθνοκάθαρσης των εδαφών είναι η περίπτωση που ακολουθείται στη Βοσνία εδώ και χρόνια, με την ενοχλητική σιωπή της Δύσης.

Το τρίτο σενάριο, το οποίο θεωρείται επίσης κυρίαρχο, είναι η ανταλλαγή γης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Δηλαδή, να προσαρτηθεί το βόρειο Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία και να δώσει η Σερβία την κοιλάδα του Πρέσεβο ​​στο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικούν περίπου 80 000 Αλβανοί. Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται ιδιαίτερα από τα Τίρανα και τον Έντι Ράμα, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο Hashim Thaçi. Αν και ο τελευταίος μιλά για "διόρθωση" του χάρτη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνεπάγεται ανταλλαγή γης. Αυτές οι δύο περιοχές είναι περίπου της ίδιας έκτασης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail