Η Τουρκία εγκαθιστά αμερικανικές πλατφόρμες γεώτρησης στη Μεσόγειο [μπορεί και ΑΙΓΑΙΟ;] - Δε θα έχει καλά ξεμπερδέματα με τους Ρώσους

Προπομπός εξελίξεων;

O Ερντογάν παίζει πάλι μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ και στην μέση έχει την Ελλάδα.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Οι ανατροπές που επισυμβαίνουν τα τελευταία 24 ωρα στην Μέση Ανατολή και οι αναδιατάξεις των συμμαχιών στην Βόρειο Συρία- Ευφράτη εν όψει της δημιουργίας κουρδικής κρατικής υπόστασης με συμφωνημένες οριο -γραμμές φέρνουν πιθανές αντιπαροχές στην Αν. Μεσόγειο , μπορεί και στο ΑΙΓΑΙΟ ανάλογα με την όρεξη του τούρκου.

Πριν λίγες ώρες η διαδικτυακή πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας γεωτρήσεων «Rowan Companies» ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου με την ανώνυμο εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια (TPAO ) για να εγκαταστήσουν πλατφόρμα ερευνών στα ύδατα της Μεσογείου.

24 Σεπτεμβρίου 2018

«Η Rowan Companies plc (NYSE: RDC) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Rowan Norway , σε ένα εξαιρετικά σκληρό περιβάλλον N-Class, έχει λάβει συμβόλαιο διάνοιξης δύο πηγαδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα από την Turkish Petroleum με εκτιμώμενη διάρκεια 100-140 ημέρες. Η σύμβαση αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2018. Η Rowan Norway δραστηροποιείται επί του παρόντος στο βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας.»

http://www.prnewswire.com/news-releases/rowan-norway-awarded-contract-by-turkish-petroleum-300717367.html

«Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη Μεσόγειο Θάλασσα, από το τέλος του χρόνου για δύο πηγάδια.

Ο υπουργός Ενέργειας Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η πρώτη επιχείρηση γεώτρησης, όπως σημειώνεται» https://www.echedoros-a.gr/2018/09/blog-post_554.html#more

Το ερώτημα είναι γιατί ο χρονικός ορίζοντας της πλατφόρμας γεώτρησης είναι 100 με 140 μέρες;

Γιατί τόση βιασύνη;

Γιατί δεν αναφέρονται οι συντεταγμένες των δυο πηγαδιών ΓΕΏΤΡΗΣΗΣ;

Ο σουλτάνος τα παίζει όλα για όλα για να γλυτώσει από την καταβαράθρωση της τουρκικής οικονομίας και το μένος του κόσμου.

« Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε γεώτρηση.

H τουρκική λίρα ενισχύθηκε πάνω από 3%

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 6,0575 λίρες ανά δολάριο από 6,2900 που είχε κλείσει την Παρασκευή.» https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/715612_ashima-nea-ta-vrikan-toyrkia-ipa-meta-tis-geotriseis-symfonisan-kai

Η ανατίμηση της τουρκικής λίρας ξεκίνησε μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Rowan.

« Η Rowan είναι ένας παγκόσμιος προμηθευτής υπηρεσιών συμβατικής γεώτρησης με στόλο 27 κινητών μονάδων γεώτρησης ανοιχτής θάλασσας, αποτελούμενη από 23 μονάδες ανυψωτικής γεφυρών και τέσσερις υπερυψωμένες γεωτρήσεις. Ο στόλος της Εταιρείας δραστηριοποιείται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας, της Βόρειας Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και του Τρινιντάντ. Επιπλέον, η Εταιρεία είναι 50/50 εταίρος σε μια κοινοπραξία με τη Saudi Aramco, με τίτλο ARO Drilling, η οποία κατέχει ένα στόλο από πέντε αυτο-ανυψωτικές εγκαταστάσεις γερανού που λειτουργούν στον Αραβικό Κόλπο.» http://www.prnewswire.com/news-releases/rowan-norway-awarded-contract-by-turkish-petroleum-300717367.html

Αν και είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα , όμως η αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας βάζει τους Ρώσους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα γιατί μπορούν από αυτά να κρίνουν πόσο φερέγγυα είναι η τουρκική πλευρά μαζί τους.

Μπορεί μάλιστα και οι Ρώσοι να κάνουν κακούς λογισμούς, όπως:

« μήπως ανά πάσα στιγμή η τουρκία μας κλείσει τα ΣΤΕΝΑ τώρα που όλα παίζονται στην Συρία;»

« γιατί να τους δώσουμε τους S-400 για να προστατεύουν αμερικανικές πλατφόρμες εξόρυξης ;»

Φαίνεται ο τούρκος κατανόησε ότι η φιλία του με τον Πούτιν δεν του αποφέρει αυτά που ήθελε και αλλάζει τακτικές.

Ο περιβόητος αγωγός Turkish stream δεν μπορεί να περάσει από Ελλάδα και Σκόπια ( είσοδος του στο ΝΑΤΟ) ώστε να δώσει στην Κεντρική Ευρώπη ρωσική ενέργεια φυσικού αερίου , ενώ ο φαραωνικός αγωγός East Med δυτικών συμφερόντων αρχίζει να καλοαρέσει σαν ιδέα στον τούρκο.

Αν οι τούρκοι επιτρέψουν να περάσει ο τελευταίος αγωγός μέσα από την χώρα τους η Ευρώπη θα πάρει φτηνή ενέργεια και ο Ρώσος θα χάσει το μονοπώλιο ενέργειας και μειώνονται δραματικά τα έσοδα του.

Όλα αυτά είναι Casus belli μεταξύ των ισχυρών παικτών και το τυρί στην φάκα είναι το ΑΙΓΑΙΟ και γενικότερα η Ελλάδα.

Όλοι οι άπληστοι έχουν τα σχέδια τους αλλά στο τέλος λόγω της πλεονεξίας τους θα κάνουν το Σχέδιο του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ.

ΣΤΏΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail