Ήπιατε πολύ καφέ; Τρεις τρόποι να εξουδετερώσετε την επίδραση της καφεΐνης

Ο καφές είναι για τους περισσότερους από εμάς κομμάτι της καθημερινότητάς μας και όχι μόνο τα πρωινά που δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Είναι σύνηθες να καταφεύγουμε σε ένα (ακόμα) φλιτζάνι καφέ κάθε φορά που νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν ή να πίνουμε το ένα φλιτζάνι μετά το άλλο απλώς επειδή απολαμβάνουμε τη γεύση του καφέ.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Αν βέβαια λάβουμε υπόψη ότι η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ, αλλά και στη μαύρη σοκολάτα, σε αναψυκτικά ή ακόμα και σε παυσίπονα φάρμακα, είναι εύκολο να ξεφύγουμε και να «υπερφορτώσουμε» τον οργανισμό μας.

Η καφεΐνη είναι ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προωθώντας το αίσθημα της εγρήγορσης, και παράλληλα πυροδοτεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης προκαλεί συχνά «παρενέργειες» όπως η νευρικότητα, το αίσθημα άγχους και η αϋπνία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υγιείς ενήλικες καλό είναι να μην καταναλώνουν πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα ή δύο ενεργειακά ποτά. Βέβαια, η περιεκτικότητα κάθε προϊόντος σε καφεΐνη ποικίλλει σημαντικά και επίσης ο οργανισμός κάθε ανθρώπου παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία στην επίδραση της καφεΐνης.

Σε κάθε περίπτωση, αν καταναλώσατε πολύ καφέ ή εκδηλώνετε δυσάρεστα συμπτώματα λόγω της πρόσληψης καφεΐνης, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε τις επιδράσεις της διεγερτικής ουσίας στον οργανισμό σας:

1. Ενυδάτωση: Φροντίστε να καταναλώσετε αρκετό νερό, καθώς η επαρκής ενυδάτωση μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης και επίσης βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει ταχύτερα την καφεΐνη μέσω των ούρων.

2. Γυμναστική: Λίγη σωματική άσκηση διευκολύνει τη διαδικασία μεταβολισμού της καφεΐνης ώστε να μειωθεί ταχύτερα η συγκέντρωσή της στο αίμα.

3. Θρεπτικά σνακ: Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο (π.χ. μπανάνα, ξηροί καρποί). Η καφεΐνη εξαντλεί τα αποθέματα του οργανισμού σε κάλιο και μαγνήσιο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως το τρέμουλο και η νευρικότητα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Αυτά είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η πνευματική σύγχυση, ο πόνος στο στήθος, η τάση για εμετό, η ταχυπαλμία ή ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις.

Πηγή: womenshealthmag.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail