Πούτιν κι Ερντογάν συμφώνησαν έχοντας διαφορετικά πράγματα κατά νου - Η μάχη του Ιντλίμπ μόλις ξεκίνησε!

Από χθες το βράδυ βρίσκεται στις πρώτες σειρές των ειδήσεων η συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι για εκεχειρία στο Ιντλίμπ και δημιουργίας μιας νέας ζώνης αποκλιμάκωσης. Η είδηση ξάφνιασε καθώς επί εβδομάδες ο συριακός στρατός συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στο Ιντλίμπ ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αεροπορικών επιθέσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Του Στρατή Μαζίδη

Το να ισχυριστεί κανείς αν ο Ρώσος πρόεδρος πούλησε τους Σύριους, είναι ένα βιαστικό συμπέρασμα. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί σήμερα. Άλλωστε ο Πούτιν αναφέρθηκε στη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού.

Επί της ουσίας η συμφωνία αυτή δίνει χρόνο στην Αγκυρα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στις τρομοκρατικές ομάδες του Ιντλίμπ ενώ βελτιώνει την κατάσταση για τη Δαμασκό όταν ο στρατός θα λάβει κάποια στιγμή την εντολή να επιτεθεί.

Ποια είναι λοιπόν τα πρώτα κέρδη μιας μάχης που ήδη ξεκίνησε αλλά αναβλήθηκαν οι τουφεκιές:

Πρώτον πάγωσαν τα σχέδια των ΗΠΑ για μια επίθεση της Δύσης στη Συρία με αφορμή ένα ακόμη, πιθανότατα, σκηνοθετημένο χημικό χτύπημα. Επιπλέον οι επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ ίσως καθιστούσαν χρήσιμη μια επίθεση για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Τώρα όλα αυτά προσωρινά παγώνουν.

Δεύτερον η Τουρκία αποκτά το δικαίωμα να καταδιώξει τους τρομοκράτες στην επαρχία του Ιντλίμπ. Λογικά θα βάλει τους δικούς της ισλαμιστές να αναμετρηθούν με εκείνους της Αλ Κάιντα. Με άλλα λόγια ο αλληλοσκοτωμός των τρομοκρατών θα συνεχιστεί με το συριακό στρατό να μην υφίσταται απώλειες.

Τρίτον θα ανοίξουν οι εμπορικοί δρόμοι, εξέλιξη χρησιμότατη και θετικότατη για τη συριακή οικονομία.

Συνεπώς η αναβολή των χερσαίων επιχειρήσεων δε σημαίνει απαραίτητα. Επιπρόσθετα στην περιοχή δρα ένα μεγάλο και καλά οργανωμένο δίκτυο μυστικών πρακτόρων του στρατού που βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Λογικά οι δολοφονίες ισχυρών στελεχών των τρομοκρατών θα συνεχιστούν.

Εν ολίγοις προκείται για μια συμφωνία που θα διατηρήσει την καθημερινή φθορά των τρομοκρατών, ενώ δίνει χρόνο στην Τουρκία. Η Αγκυρα αναβάλει τους πονοκεφάλους της αλλά παράλληλα η Ρωσία πετύχει να αναδείξει για ακόμη μια φορά ως συνέταιρό της μια χώρα του ΝΑΤΟ ώστε να βαθύνει το χάσμα της με τις ΗΠΑ.

Στο ενδιάμεσο η Δαμασκός θα συνεχίσει να ακονίζει τα νύχια της αφού από την πρώτη ημέρα του πολέμου διατηρεί την ίδια αταλάντευτη θέση: θα απελευθερωθεί και το τελευταίο εκατοστό της Συρίας. Η μάχη του Ιντλίμπ μόλις ξεκίνησε. Είναι περίπλοκη, πολύπλοκη και μακρά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail