Τέλος το "Δεν Ξεχνώ" - Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συρρέουν στα Κατεχόμενα - Δύο ώρες στην ουρά για να τα ακουμπήσουν στους Τούρκους

Freepen.gr - Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ οδήγησε σε κινητικότητα όσον αφορά στις μετακινήσεις στην Κύπρο. Όταν η διαφορά τιμής ορισμένων προϊόντων μεταξύ Κατεχομένων και Κυπριακής Δημοκρατίας αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 70%, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι άρχισαν να κινούνται προς το βορρά για ψώνια, σημειώνει η gundemkibris.com.

Με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, η αγορά των Κατεχομένων έχει καταστεί ελκυστική για τους Ελληνοκύπριους που χρησιμοποιούν το ευρώ. Λόγω του γεγονότος ότι ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων και υπηρεσιών είναι μεταξύ 30 και 70 τοις εκατό φθηνότερα από ό,τι στο νότο, χιλιάδες πέρασαν τις ελληνοκυπριακές συνοριακές πύλες τις τελευταίες εβδομάδες για να καλύψουν τις ανάγκες τους στην τουρκοκυπριακή αγοράς.

Χαρακτηριστικό της αύξησης των διελεύσεων είναι ότι ο χρόνος αναμονής από τα 15-20 λεπτά έχει αυξηθεί στις 1,5 με 2 ώρες. Το ίδιο ισχύει για άλλες πύλες. Στην περιοχή της Αμμοχώστου, η ανάγκη για δύο χερσαίες πύλες που συνδέουν τα Κατεχομένα με τις βρετανικές βάσεις έχει ήδη ακουστεί ως πρόταση.

Ο κύριος λόγος για την ώθηση των Ελληνοκυπρίων στην τουρκοκυπριακή αγορά είναι οι μεγάλες διαφορές των τιμών μεταξύ του νότου και του βορρά του νησιού. Η βενζίνη πωλείται σχεδόν στο μισό της τιμής στα Κατεχόμενα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όσον αφορά τις δαπάνες για τα φάρμακα και την υγεία. Εισαγόμενα από την Τουρκία και από τις δύο πλευρές του νησιού σε ένα φάρμακο με βάση τη φήμη της εταιρείας για τη θεραπεία της χοληστερόλης, πωλείται στα Κατεχόμενα έναντι 7-9 ευρώ αντί 22 ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Επίσης η τιμή ενός πακέτου γνωστής μάρκας τσιγάρων στο νότο είναι 4,80 ευρώ, ενώ το ίδιο πακέτο μπορεί να αγοραστεί για περίπου 2 ευρώ στα Κατεχόμενα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail