Διαβάστε ποιες γερμανικές εταιρείες κολοσσοί «παγώνουν» ή ετοιμάζονται να φύγουν από την ασταθή Τουρκία

Ο κατήφορος της τουρκικής λίρας έπληξε σοβαρά τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Από: tribune.gr

Εκτός της μείωσης στον κύκλο εργασιών τους, οι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν και το κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν έχουν βρει ακόμη πειστική συνταγή για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση του εθνικού νομίσματος και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Πολλές γερμανικές εταιρείες που επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια στην Τουρκία προβαίνουν τώρα σε νέα αξιολόγηση της στρατηγικής τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες αποστολή του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ που επισκέφθηκε το Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα, και του προέδρου Ερντογάν που θα βρίσκεται στη Γερμανία στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, φαίνεται να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης ξένων επενδυτών προκειμένου να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Το χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας την καθιστά εξαιρετικά εξαρτημένη και ευπρόσβλητη από τη στάση των ξένων επενδυτών.

Πάντως ορισμένες γερμανικές επιχειρήσεις δεν τηρούν απλά στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Τουρκία, αλλά έχουν ήδη προβεί σε ορισμένες ενέργειες.

Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Οικονομίας και Επενδύσεων Germany Trade and Invest (GTAI), ο ενεργειακός όμιλος RWE, ο οποίος πωλεί από 2007 φυσικό αέριο στην Τουρκία, εξετάζει το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησής του από τη χώρα.

Ο όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Mediamarkt, που διατηρεί πολλά υποκαταστήματα στην Τουρκία, έχει παγώσει σχέδια εξαγοράς μεριδίου της ανταγωνιστικής του εταιρείας Teknosa.

Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει την πτώση της λίρας λαμβάνοντας δραστικά ρυθμιστικά μέτρα για τη ροή συναλλάγματος.

Το υπουργείο Οικονομικών υποχρέωσε στις 4 Σεπτεμβρίου τους εξαγωγείς να μεταφέρουν στην Τουρκία τουλάχιστον το 80% των κερδών τους σε ξένο νόμισμα εντός 180 ημερών και να το πωλούν σε κάποια τουρκική τράπεζα.

Ο νέος αυτός νόμος ισχύει και για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Μια εταιρεία παραγωγής βιδών εξετάζει ήδη την περίπτωση να σταματήσει τις εξαγωγές της από την Τουρκία.

Πάντως πολλές γερμανικές επιχειρήσεις ελπίζουν να αναθεωρηθεί το μέτρο αυτό, μετά και τις διαμαρτυρίες από σειρά εξαγωγικών συνδέσμων.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία «είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις», είχε δηλώσει ο Γιαν Νέτερ από το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Απρίλιο στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Σήμερα, πέντε μήνες μετά, οι συνθήκες στην Τουρκία έχουν εμφανώς επιδεινωθεί.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...