Οι υποχρεώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες πριν κλείνουν οριστικά τα βιβλία τους

Τι πρέπει να κάνουν - Στην εφορία για να κλείσουν τα βιβλία τους έχουν οδηγήσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά όσοι αποκτούν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ έχουν φθάσει στον αμήν καθώς διαπιστώνουν ότι πάνω από το μισό εισόδημά τους καταλήγει στα κρατικά ταμεία. Πολλοί κλείνουν τα βιβλία τους αλλά συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότα επιλέγοντας άλλες λύσεις όπως η σύσταση μιας Ι.Κ.Ε.

Αναδημοσίευση από: news.gr

Και ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες κλείνουν τα βιβλία για να γλιτώσουν από την εφορία αυτή τους «κυνηγάει» μέχρι την τελευταία στιγμή αφού πριν την παύση εργασιών, πρέπει να εκπληρωθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να υποβάλουν δήλωση διακοπής εργασιών θα πρέπει να προχωρήσουν νωρίτερα σε:

  • Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α. μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο (μήνα ή τρίμηνο), στην οποία ανήκει το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργίας του φορολογούμενου. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που η δήλωση οριστικής παύσης εργασιών υποβάλλεται εμπρόθεσμα, μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., η δήλωση Φ.Π.Α. υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης παύσης εργασιών.
  • Υποβολή έκτακτης δήλωσης Φ.Π.Α. για τη διενέργεια των διακανονισμών των εκπτώσεων της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου.
  • Έκδοση ειδικού στοιχείου αυτοπαράδοσης για τα αποθέματα της επιχείρησης, πάγια (εφόσον έχει παρέλθει η πενταετής περίοδος διακανονισμού του φόρου που τα επιβάρυνε κατά την αγορά τους) και εμπορεύσιμα, που υπάρχουν κατά τη στιγμή της παύσης στην κατοχή της επιχείρησης.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...