Ο Μίλαν Κούντερα μαζί με 70 διανοούμενους και μελετητές υπογράφουν επιστολή να μην αλλάξει το όνομα της...«Μακεδονίας»

Freepen.gr - «Μια ομάδα περισσότερων από 70 Μακεδόνων και ξένων μελετητών και διανοουμένων υπέγραψε μια ανοικτή επιστολή επικριτική προς τη συμφωνία Πρεσπών μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας και εναντίον της αλλαγής ονόματος της Μακεδονία» αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ΑΝSΑ.

«Η συμφωνία - όπως αναφέρει η επιστολή - δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της Μακεδονίας ή της Ελλάδας» ούτε δείχνει «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές». Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, η πΓΔΜ επί του παρόντος "υπόκειται σε αυθαίρετη διεθνή μηχανική ενάντια στη βούληση του λαού" και η «ασύμμετρη διαπραγμάτευση» με την Αθήνα «δε θα μειώσει τις περιφερειακές εντάσεις καθώς μόνο η ασθενέστερη (μακεδονική) πλευρά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί, (Βόρεια) Μακεδονία στο ΝΑΤΟ». Επιπλέον γράφει η επιστολή «η συμφωνία αρνείται τη συνταγματική κυριαρχία της Μακεδονίας». 

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Συμφωνία Πρεσπών δεν είναι μια συμφωνία που υπόσχεται σταθερή ειρήνη. Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ είναι απίθανο να φέρει κοινωνική και οικονομική πρόοδο ή ασφάλεια στο μικρό μακεδονικό κράτος, ειρωνεία είναι ότι η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη απόδειξη για το τι κάνουν οι διεθνείς υπαγορεύσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια» καταλήγει η επιστολή.

Ο πρώτος υπογράφων της επιστολής είναι ο καθηγητής και πολιτολόγος Biljana Vankovska, ο James Pettifer (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), ο Σκοπιανός μυθιστοριογράφος Venko Andonovski. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι επίσης ο διάσημος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail