Ξεπατώνουν τους Σύριους πρόσφυγες οι Τούρκοι εργοδότες - Το 1/3 του μισθού, δίχως ρεπό και δικαιώματα - "το ξύλο απαραίτητο στα εργαζόμενα ορφανά"

Freepen.gr - Πολλοί από τα περίπου 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, οι περισσότεροι Σύριοι, τυγχάνουν εκμετάλλευσης σε θέσεις έντασης εργασίας χωρίς κανένα δικαίωμα απασχόλησης αναφέρει το ahvalnews6.com.

Οι πρόσφυγες απασχολούνται σε όλους σχεδόν τους τομείς, όπως η επισκευή αυτοκινήτων, η εξόρυξη λατομείων, η εξόρυξη, η γεωργική εργασία και η παραγωγή οικοδομικών υλικών. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύριοι καταγράφονται ως πρόσφυγες στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ. Οι υπόλοιποι προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ετήσια άδεια, τα σαββατοκύριακα, οι υπερωρίες, οι αποζημιώσεις αποχώρησης και τα επιδόματα αγνοούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου όταν πρόκειται για Σύριους. Ο μέσος μισθός ενός Σύριου εργαζόμενου είναι ο μισός από τον αντίστοιχο του Τούρκου. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι μισθοί πληρώνονται συχνά με καθυστέρηση ή δεν πληρώνονται καθόλου.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προτιμούν να προσλαμβάνουν πρόσφυγες σε θέσεις έντασης εργασίας λόγω του χαμηλού μισθολογικού κόστους και της δυνατότητας πρόσληψης και απόλυσης κατά βούληση.

"Δεν έχουν πρόβλημα να εργάζονται πάρα πολύ, εργάζονται μέχρι τις 8 ή τις 9 μ.μ.. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις όπως τα ρεπό. Αρκεί να έχουν μια δουλειά" λέει Τούρκος εργοδότης, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας ελαστικών στην Άγκυρα που απασχολεί δύο Σύριους και έναν Ιρακινό. Ο ίδιος συμπληρώνει "απασχολώ τρεις πρόσφυγες με κόστος ενός Τούρκου εργάτη. Αλλά και οι δύο ωφελούμαστε αφού κι αυτοί επιβιώνουν".

Οι συνθήκες εργασίας των γυναικών προσφύγων είναι πολύ χειρότερες. Σύμφωνα με προειδοποιητική επιστολή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, οι μη εγγεγραμμένες γυναίκες πρόσφυγες είναι ευάλωτες σε κακομεταχείριση, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και εκτίθενται σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης.

Στην επιστολή αυτή, οι εργαζόμενες γυναίκες πρόσφυγες θεωρείται ότι δεν μπορούσαν να κάνουν επίσημη καταγγελία όταν αντιμετωπίζουν δυσφήμηση, παρενόχληση και παρόμοια ζητήματα λόγω παράνομης εργασίας. Είναι αναγκασμένοι να εργάζονται πριν και μετά τον τοκετό, σε αντίθεση με τους νόμους για την απασχόληση ενώ υπάρχουν εργοδότες που τους κρατούν τα διαβατήρια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, 1,66 εκατομμύρια συριακοί πρόσφυγες στην Τουρκία είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Πολλά από αυτά απασχολούνται επίσης από εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας, εργαστήρια επισκευής αυτοκινήτων και σε καταστήματα, εστιατόρια και αρτοποιεία, λαμβάνοντας περίπου $ 2 έως $ 4 την ημέρα. Πολλοί υποβάλλονται σε βία, καθώς και σε εκμετάλλευση.

Τα ορφανά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα αφού εκτίθενται συχνά σε βία από τους εργοδότες. Η βία κατά των παιδιών αυτών θεωρείται απαραίτητη από τους εργοδότες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail