Η Τουρκία σταματά τα δημόσια έργα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, κατά τα λοιπά θα αγοράσει 120 F-35A/B

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο Ερντογάν ανακοίνωσε το «πάγωμα» του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας. Είναι η δεύτερη σοβαρή «επέμβαση» κατά της κατρακύλας του τουρκικού νομίσματος που κάνει η Τουρκία. Το ΠΔΕ χρηματοδοτεί όλα τα μεγάλα δημόσια έργα της γειτονικής μας χώρας. Τα τελευταία συνεσφέρουν σημαντικά στην θεαματικά αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «θα ολοκληρωθούν όσα έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί κατά 70% έως 80% όπως και «ορισμένες έκτακτες και αναγκαστικές επενδύσεις αλλά αυτό είναι άλλο θέμα». Προσέθεσε πως οι υπουργοί της κυβέρνησής του επανεξετάζουν τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια που δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί και «θα εργαστούν θέτοντας προτεραιότητες». Τα υπόλοιπα έργα προφανώς σταματούν, με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία, τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και την ανεργία.

Ταυτόχρονα ζήτησε από τις ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις, και απείλησε πως όσες δεν κάνουν, θα υποστούν φορολογικές επιδρομές.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν είχαν καμία επίδραση στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας, και παρά τις όποιες προσπάθειες (15 δις από το Κατάρ, αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο Τρίτου Κόσμου, μείωση δημοσίων επενδύσεων, φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και επιστροφή 1 δις δολαρίων) συνεχίζει να κινείται δυναμικά άνω των 6 λιρών για κάθε δολάριο όλη την βδομάδα που μας πέρασε.

Η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι η τελευταία λύση πριν το οριστικό πάγωμα των δημοσίων δαπανών, μεταξύ αυτών και των αμυντικών. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, ακόμη κι αν επιτραπεί τελικά η παράδοση των F-35A στην Τουρκία, η τελευταία δεν θα έχει την δυνατότητα αποπληρωμής τους για τουλάχιστον μια δεκαετία. Το πως οι Έλληνες «υποστηρικτές» του Ερντογάν συνεχίζουν να επιμένουν για την αγορά 100 F-35A και περίπου 20 F-35B (12-24 αεροσκάφη), αυτό παραμένει άγνωστο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...