Νέα δεδομένα: η Ρωσία σκέφτεται αν πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία. Μήπως της στήνουν αριστοτεχνική παγίδα;


Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μπαράζ δημοσιευμάτων στα ξένα ΜΜΕ ότι ο Ερντογάν « χρεωκόπησε».

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Άλλα δε δημοσιεύματα προδικάζουν το άσχημο των εξελίξεων στην τουρκική οικονομία παρ όλες τις διαβεβαιώσεις του τούρκου προέδρου ότι θα επανέλθει η ομαλότητα.

Σε αυτό το σκηνικό οι μεν ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να έχουν τις λιγότερο δυνατές απώλειες από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και σκέφτονται πώς να στεγανοποιήσουν τις οικονομίες του από αυτό που θα έρθει αύριο στην γείτονα χώρα.

Αλλά το παράδοξο συμβαίνει τώρα με την Ρωσική πολιτική που ναι μεν άνοιξε τις διπλωματικές αγκάλες στον Ερντογάν αλλά δεν φαίνεται να ανοίγει το πορτοφόλι της για να συνδράμει τον μεγάλο ασθενή της Αν. Μεσογείου.

Σε ερώτηση αν η Ρωσία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει εθνικά νομίσματα στο εμπόριο με την Τουρκία ο εκπρόσωπος του Κρεμλ. Ντμίτρι Πεσκόφ δηλώνει επιφυλάξεις:

« Το ζήτημα της χρήσης εθνικών νομισμάτων στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές είναι ένα θέμα που έχει τεθεί από τη ρωσική πλευρά για μεγάλο χρονικό διάστημα και σταθερά σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου επιπέδου.
Ο Πρόεδρος [Vladimir] Πούτιν έχει επανειλημμένα μιλήσει για αυτή τη δυνατότητα και βέβαια αυτό υπόκειται σε σχολαστική δουλειά, σχολαστικούς υπολογισμούς, αλλά αυτό είναι αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στις διμερείς εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις και αυτό που έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις διμερείς ρωσοτουρκικές συνομιλίες.
Δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε ερώτησεις εάν η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα στο εμπόριο με την Τουρκία ήταν επωφελής για τη Ρωσία.» https://sputniknews.com/business/201808131067156800-russia-national-currency/

Ίσως αυτός και να είναι ένας σημαντικός λόγος που ο Ερτνογάν ζητάει την βοήθεια της Γερμανίας στην επικείμενη επίσκεψη του στις 18 Αυγούστου.

Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας και οι επιπτώσεις από αυτήν θα συνεχιστούν.
Ο κόσμος στην τουρκία δεν κατάλαβε καλά – καλά τι άλλαξε στην ζωή του.
Σε λίγο όμως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα γιατί ο τούρκος τα τελευταία χρόνια ευθυγραμμίστηκε με την δυτική πολυτέλεια με νεοθωμανικό προφιλ.
Σήμερα τα παγκόσμια οικονομικά εργαλεία φτιάχνουν με την επερχόμενη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου μέσα στην Τουρκία μια μεγάλη παγίδα με εμφυλιοπολεμικές τάσεις.

Αν η Ρωσία δεν συνδράμει άμεσα και δυνατά τις επόμενες μέρες την Τουρκία και απ ότι φαίνεται δεν θα το κάνει καθότι θέλει να το μελετήσει σχολαστικά σύμφωνα με τις παραπάνω δηλώσεις, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα , και όχι μόνο για την τουρκία.

Η Ρωσία είναι λογικό να μην επιθυμεί να διαταράξει τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος προς χάριν της τουρκίας γιατί αύριο μεθαύριο δεν ξέρει τι μπορεί να της συμβεί στην δική της οικονομία που δέχεται τώρα μικρά μεν πλήγματα αλλά υπολογίσιμα από την μείωση της αγοράς φυσικού αερίου προς την ΕΕ συνεπεία των αμερικανικών κυρώσεων.

Η έξοδος διαφυγής του σουλτάνου από τον κίνδυνο πλέον δεν θα λέγεται Αφρίν ή Ευφράτης στην Βόρειο Συρία αλλά θα ονομάζεται ΑΙΓΑΙΟ και Κυπριακή ΑΟΖ.
Στην παγίδα που στήνεται …

Ο πρώτος πάτος της παγίδας είναι η τουρκική οικονομία.
Ο δεύτερος πάτος είναι το ενεργειακό Αιγαίο με τον 25ον Μεσημβρινό
και
Ο τρίτος πάτος είναι τα κρίσιμα γεωπολιτικά ΣΤΕΝΑ.

Πως μπορείς ετούτες τις στιγμές να μην αναθυμάσαι ολόκληρες φράσεις Αγίων Πατέρων που μας έλεγαν σε ανύποπτο χρόνο.
Θα την κομματιάσουν την τουρκία ευγενικά
Θα την ερεθίσουν την τουρκία για να μας επιτεθεί.
Τελικά όλα τα σχέδια των ισχυρών μπορεί να κατατίθενται στο κτηματολόγιο του Ουρανού αλλά τροποποιούνται σύμφωνα με το ΑΓΙΟ ΘΕΛΗΜΑ του ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ.

Σε λίγο θα δούμε και αυτές τις ΑΓΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των συνόρων.

ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.