Επίκειται η κρατικοποίηση των τουρκικών τραπεζών και η απόσυρση από το ΝΑΤΟ

Οι Κασσάνδρες των διεθνών αγορών , όταν προέβλεπαν κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες μετά από πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος κάτω από 7,10 σε σχέση με το δολάριο, ήξεραν τι θα γίνει μετά;

Του Son Ofeon

Oι τουρκικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις φέρονται να έχουν υψηλό δανεισμό σε συνάλλαγμα.
Αν το τουρκικό νόμισμα πέσει και άλλο, οι πληρωμές των δόσεων σε λίρες Τουρκίας θα αυξηθούν πολύ και ενδέχεται να παρουσιασθούν ζημιές ή κεφαλαιακές ανεπάρκειες.
Τι αναμένεται να συμβεί μετά από αυτό;
Aν το “αόρατο χέρι” των αγορών δεν μεσολαβήσει για να δώσει λύση, η Τουρκία θα χρειασθεί κεφάλαια.

Μπορεί να τα δανεισθεί από το ΔΝΤ ή τις χώρες των BRICS και θα της επιβληθούν για χρόνια “μεταρρυθμίσεις”.

Μπορεί όμως το κράτος να λύσει το πρόβλημα με άλλο ανορθόδοξο τρόπο, τυπώνοντας τουρκικές λίρες και συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο των “προβληματικών” επιχειρήσεων.
Αυτό ισοδυναμεί με κρατικοποίηση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος και των σημαντικών τουρκικών επιχειρήσεων.

Είναι επιθυμητή για τον Ερντογάν μία παρόμοια εξέλιξη;
Πριν απαντήσετε , πρέπει να γνωρίζετε ότι το Ισλάμ είναι αντίθετο στον τόκο και οι αντιλήψεις του Ισλάμ για το χρήμα διαφέρουν ουσιαστικά από την δυτική άποψη γι’ αυτό.
Η μουσουλμανική αντίληψη για το χρήμα είναι ότι αυτό πρέπει να έχει χρηστική αξία ή εναλλακτικά να αντιπροσωπεύει κάτι με σταθερή αξία, όπως πχ ο χρυσός ή το ασήμι.
Αν το τουρκικό νόμισμα αποκτήσει αξία χαρτοπετσέτας, αναγκαστικά θα πάψει να έχει χρηστική αξία και θα εγκαταλειφθεί για κάτι συνδεδεμένο με μία φιλοσοφικά σταθερή αξία.
Η σύνδεση του νέου τουρκικού νομίσματος με τον χρυσό και το ασήμι βρίσκεται προ των πυλών.
Η επιλογή ένταξης στις χώρες των BRICS είναι αναπόφευκτη, καθώς όλες οι χώρες αυτές κινούνται προς τη σύνδεση των νομισμάτων τους με βάση τον χρυσό κανόνα.

Η επιδίωξη τους αποδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες αγορές τους σε χρυσό και την αύξηση των αποθεμάτων τους σ’ αυτόν.

Η Τουρκία σύντομα θα γίνει μέλος των BRICS με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την παγκόσμια οικονομία.

Η κρίση των τουρκικών τραπεζών και του τουρκικού νομίσματος διευκολύνει την μετάβαση των τούρκων στην υιοθέτηση του μουσουλμανικού μοντέλου χρήματος.

Η κρατικοποίηση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος θα πλήξει κύρια τις οικονομίες των χωρών της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα το Κατάρ.

‘Οσοι επένδυαν στην τουρκική οικονομία με όρους δυτικού χρήματος αναμένεται να χάσουν τα κεφάλαια τους. Η τουρκική οικονομία δεν θα μπορέσει ποτέ να τους τα επιστρέψει σε μορφή χρήματος και μάλιστα σε δολάρια Αμερικής.

Αναγκαστικά, θα τα λάβουν ως χρηστικά τουρκικά προιόντα διατροφής ή ως νερό.
Η ένταξη στις χώρες των BRICS δεν θα αργήσει, αλλά θα συνοδευτεί με αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ή , αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, από πλήρη αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν απειλείται σήμερα από κανένα γειτονικό κράτος.
Απειλείται μόνο από την προσπάθεια κάποιων Αμερικανικών κύκλων να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος με Συριακά και Τουρκικά εδάφη.

Στο βαθμό ,που ο Ερντογάν δεν θα ανατραπεί με “ανώμαλο” τρόπο πριν ολοκληρωθεί η κρατικοποίηση της τουρκικής οικονομίας μέσω των τραπεζών της, η πορεία της Τουρκίας είναι προδιαγεγραμμένη.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ο ρωσοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤurkStream) αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός.
Ως τότε η τουρκική οικονομία θα εξαρτάται σημαντικά από την Ρωσία.
‘Ηδη η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σε αξία εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.
Στο μέλλον δεν θα έχει νόημα να εξαρτάται η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας από τις επιθυμίες των Αμερικανών και από τις πολιτικές τους επιδιώξεις για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το χτύπημα του τουρκικού νομίσματος έχει σαν κύριο σκοπό να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη, αλλά μάλλον θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Η οικονομία της Τουρκίας μετά την επιβολή δασμών στα βιομηχανικά της προιόντα από την Αμερική δεν θα μείνει στάσιμη, αλλά θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της σε συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν.

Εκτός , αν ξεσπάσει κάποιος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να αναβληθούν οι σχεδιασμοί για το απώτερο μέλλον.
Στις 6 Μαρτίου 2018 η κατασκευάστρια ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κατασκευαστεί παραπάνω από το μισό υποθαλάσσιο έργο, που είχε ξεκινήσει πριν 10 μήνες.
Με αυτούς τους ρυθμούς ο αγωγός θα φτάσει στις ακτές της Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2019.
Ως τότε, όλα τα παραπάνω θα γίνουν ορατά από όλους τους αναλυτές...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail