Μητρόπολη Μεσογαίας κι ο εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Ραφήνα βάζουν τα πράγματα σε τάξη σχετικά με το ότι "αρνήθηκαν να βαφτίσουν μωρό πυρόπληκτης οικογένειας"

Σήμερα κυκλοφορεί στα διάφορα blogs καταγγελία με τίτλο: «Ντροπή! Ιερέας στη Ραφήνα αρνείται να βαπτίσει παιδάκι πυρόπληκτης οικογένειας, επειδή δεν μπορεί να πληρώσει». Κατόπιν τούτου δηλώνουμε:

1. Στη Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής τελούνται περισσότερα από 4000 μυστήρια ετησίως. Είναι πάγια αρχή από ετών τα μυστήρια να γίνονται εντελώς δωρεάν για τους ενορίτες των ενοριών μας. Δεν υπάρχει τιμολόγηση ούτε υποχρεωτικό ανταπόδομα. Όποιος θέλει και αν θέλει προσφέρει οικειοθελώς ό,τι επιθυμεί για ενίσχυση του έργου της ενορίας και από φιλότιμο στους ανθρώπους που χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση διακονούν στα μυστήρια ως ιεροψάλτες, νεωκόροι κ.λπ. τα Σαββατοκύριακα. Είναι αλήθεια ότι σχεδόν όλοι, αναγνωρίζοντας ότι η Εκκλησία δεν είναι εταιρεία με κέρδη, συμβάλλουν με το παραπάνω, τόσο που από το πλεόνασμα μπορούμε να επιτελούμε το φιλανθρωπικό έργο μας και μάλιστα απλόχερα. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Ραφηνιώτες, ιδίως αυτές τις τραγικές μέρες.

2. Επειδή υπήρξαν στο παρελθόν εκτροπές από αυτή την αρχή, ευτυχώς λίγες, οι ιερείς που εξετράπησαν δέχθηκαν τις αυστηρές συνέπειες της σκανδαλιστικής συμπεριφοράς τους.
3. Επιπλέον, για αρκετά χρόνια η Μητρόπολή μας και σε πλείστες όσες ευκαιρίες (πολύτεκνες οικογένειες, άποροι, εμπερίστατοι, αλλοδαποί κ.λπ.) δίνει δώρα στους γάμους και τις βαπτίσεις μαζί με τις ευλογίες και τις ευχές της Εκκλησίας, πράγμα που είναι ευρύτατα γνωστό.

4. Στην καταγγελία δεν αναφέρεται κανένα όνομα και καμία συγκεκριμένη πληροφορία, πλην του ναού και του αρχικού του ονόματος του ιερέως. Επιπλέον, τα Περιβολάκια δεν επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά και συνεπώς δεν έχουν πυρόπληκτους ενορίτες. Παρά την ανωνυμία και την ασάφεια των πληροφοριών, για την προκειμένη περίπτωση ήδη ερευνάται η υπόθεση. Γιατί όμως οι ενδιαφερόμενοι δεν απευθύνθηκαν στον Μητροπολίτη έγκαιρα;

5. Καλούμε όποιον έρχεται αντιμέτωπος με αντίθετες προς την παραπάνω βασική αρχή συμπεριφορές είτε ιερέων είτε υπεύθυνων προσώπων της ενορίας, πριν καταγγείλει το περιστατικό στα blogs και τα ηλεκτρονικά μέσα, να αναφέρει το γεγονός στην Μητρόπολη και μάλιστα στον Μητροπολίτη. Στην περίπτωση που ο διαμαρτυρόμενος έχει δίκιο, ο μεν ιερέας θα δεχθεί τις συνέπειες της τακτικής και νοοτροπίας του, το δε μυστήριο θα τελέσει ο ίδιος ο Μητροπολίτης ή αυτού κωλυομένου ο Πρωτοσύγκελλος. Και φυσικά όχι μόνο δωρεάν, αλλά και με παράλληλη υποχρέωση της ενορίας να προσφέρει ως δώρο στους νεόνυμφους ή στο νεοφώτιστο παιδάκι το ποσό που ζήτησε ο ιερέας.

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)


Η ανακοίνωση του Ιερού Ναού:

«Ήρθε εις γνώση μου καταγγελία από το site singleparent.gr ότι στο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Περιβολάκια Ραφήνας, ακυρώθηκε βάπτιση διότι ο παπάς αρνήθηκε να βαπτίσει το παιδί χωρίς χρήματα.

Δηλώνω ότι είμαι ο μόνος εφημέριος του Ναού και παρ’ ότι δεν με αναφέρουν ονομαστικά, δίνω τις παρακάτω εξηγήσεις καθώς εννοούν εμένα. Διαμαρτύρομαι έντονα για όσα αναληθή και δυσφημιστικά λέγονται, γράφονται και πολλαπλασιάζονται ανεύθυνα.

Δηλώνω επίσης, ότι στο Ναό μας πάντοτε τηρούμε την τακτική της Μητροπόλεως, η οποία συνιστά πάντοτε να μην ζητούμε «τυχερά». Όσοι γνωρίζουν καλά την ενορία μας μπορούν να μαρτυρήσουν πως ουδέποτε απαιτήσαμε τίποτα και από κανέναν, στα όσα μυστήρια έχουμε τελέσει στο Ναό μας.
Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από το βιβλίο του Ναού μας, αφού πολλά μυστήρια έχουν τελεστεί χωρίς οικονομική προσφορά.

Όταν συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο επί σειρά ετών, είναι παράλογο και εξωφρενικό να δεχόμαστε κατηγορίες ότι δεν τηρήσαμε αυτή την τακτική, στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Γιατί άραγε δεν έχουμε ξαναδεχθεί, τόσα χρόνια, παρόμοια καταγγελία;

Ποιός λογικός άνθρωπος μπορεί να δεχθεί ότι συμπεριφερθήκαμε με αυτή τη σκληρότητα και αυτή την απανθρωπιά, σε ανθρώπους πληγωμένους και χτυπημένους από την συμφορά που έπνιξε τον τόπο μας;!

Είναι αντιφατική η κατηγορία απέναντι στην έμπρακτη συμπεριφορά μας, να κινητοποιούμε εθελοντές για συμπαράσταση και να παρακαλούμε ενορίτες μας να στηρίξουν ηθικά και οικονομικά τους πληγέντες.

Στην ανώνυμη καταγγελία δεν αναφέρεται ονομαστικά ούτε ένα άτομο από την οικογένεια ή τους αναδόχους, οι οποίοι να βεβαιώνουν ότι μίλησαν μαζί μου. Τα αόριστα σχόλια ανθρώπων της γειτονιάς είναι συκοφαντικά.

Διαμαρτύρομαι για αυτή την επίθεση και για τα υβριστικά σχόλια που δέχθηκα σε προσωπικό επίπεδο. Θα μπορούσαν να με συναντήσουν και να ζητήσουν διευκρινήσεις για το συμβάν, πράγμα που ποτέ δεν συνέβη.

Η επίθεση που δέχθηκα διαδικτυακά ήταν ανώνυμη, αβάσιμη και συκοφαντική.
Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος μου και με παράπονο ότι δεν αναγνωρίζεται και η δική μου συμπόνια προς τους πληγέντες, καταγράφω επίσημα και υπεύθυνα τα όσα προανέφερα.
Δηλώνω εξίσου επίσημα και με σαφήνεια ότι ουδέποτε επικοινώνησε κάποιος συγγενής μαζί μου με σκοπό την ακύρωση του μυστηρίου για τον οποιονδήποτε λόγο.

Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Ψήνας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail