Ψάχνουν με μανία οι Τούρκοι στον Ολυμπο της Βιθυνίας τα...χαμένα μοναστήρια!


Ο Όλυμπος της Βιθυνίας ήταν το μεγάλο Άγιο Όρος της Μικράς Ασίας με δεκάδες μοναστήρια τα οποία έβγαλαν πολλούς αγίους όπως ο Άγιος Πέτρος της Ατρώας, ο Άγιος Ιωαννίκιος και άλλους και τα οποία άρχισαν να εγκαταλείπονται σταδιακά από τον δωδέκατο αιώνα και μετά με την επικράτηση των Οθωμανών στην περιοχή της Προύσας.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από: nikosxeiladakis.gr


Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο ιδρυτής του Αγίου Όρους στην Χαλκιδικής, ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ήταν πριν μονάχος στον Όλυμπο της Βιθυνίας στην Μονή Κυμινά. Ακόμα και σήμερα πολλοί κάτοικοι που αναφέρονται στην περιοχή, μιλούν για το Keşiş Dağ, ( Όρος των Μοναχών), όπου υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποια μέρη ευωδιάζουν προδίδοντας την ιερότητα του Όρους αυτού.

Το τελευταίο καιρό σύμφωνα με ένα εκτενές ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, πολλοί Τούρκοι περιφέρονται στις πλαγιές του βουνού όπου άκμασαν τα ελληνορθόδοξα μοναστήρια, ψάχνοντας με… μανία ίχνη από τα μοναστήρια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού βοσκών της περιοχής του Ολύμπου, ο Ahmet Gültekin, πολλοί έρχονται από άλλες περιοχές και σκάβουν ψάχνοντας ίχνη από τα μοναστήρια, ίσως κάποια θαμμένα ιερά κειμήλια και αλλά αντικείμενα θρησκευτικής αξίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...