Ρωμιοί στη Μικρά Ασία πριν από την καταστροφή και σήμερα

Ο γνωστός δημοσιογράφος, Sevan Nişanyan, της εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης Agos, δημοσίευσε τον περασμένο Μάρτιο μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τις ελληνορθόδοξες κοινότητες στην Μικρά Ασία στις αρχές του εικοστού αιώνα, πριν δηλαδή από την μικρασιατική καταστροφή με τον τίτλο: «1913-öncesi Rum yerleşimleri». 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Από: nikosxeiladakis.gr

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης τα παρουσίασε σε ένα πολύ ενδιαφέρων και παραστατικό χάρτη που δείχνει ότι το ελληνικό στοιχείο υπήρχε σε όλη σχεδόν την έκταση της σημερινής Τουρκίας.Συγκεκριμένα ο χάρτης παρουσίαζε τις συγκεντρώσεις των Ελλήνων που χωρίζονται σε έξη μεγάλες ενότητες : Η πρώτη και μεγαλύτερη είναι η ενότητα του Μαρμαρά, δηλαδή ανατολική Θράκη Κωνσταντινούπολη και απέναντι παράλια. Η δεύτερη είναι η ενότητα της Ιωνίας, δηλαδή Σμύρνη και ευρύτερη περιοχή. Δυο σημαντικές ενότητες παρουσιάζονται στον Πόντο, δυτική και ανατολική ενότητα. Μια ενότητα βρίσκεται στην Καππαδοκία, όπου και εκεί το ελληνικό στοιχείο είχε επιβιώσει μέχρι τον εικοστό αιώνα και τέλος, εντύπωση προκαλεί και μια άλλη ενότητα με την πυκνότητα των εγκαταστάσεων που βρίσκεται ανατολικά στην περιοχή του Καρς.

Παράλληλα υπάρχουν και διάσπαρτες ελληνορθόδοξες κοινότητες σε όλη την Μικρά Ασία.Όσο και αν αυτός ο χάρτης έχει ίσως κάποιες παραλείψεις, σίγουρα δείχνει πως το ελληνικό στοιχείο παρά τις σφαγές, τους εξισλαμισμούς και το παιδομάζωμα, ήταν έντονο και παρών σε όλη σχεδόν την Μικρά Ασία και κυρίως την ανατολική Θράκη.

Τώρα που πλησιάζουμε στη επέτειο της μεγάλης μικρασιατικής καταστροφής, καλό είναι να γνωρίζουμε πως ήταν τότε η πραγματικότητα και πως ότι αυτό που σήμερα επανεμφανίζεται στην ίδια την Τουρκία έχει κάποια σημασία, γιατί τα σημάδια του ακόμα και σήμερα είναι…

Ίδωμεν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...