«Η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει στον εμπορικό πόλεμο τις ΗΠΑ αλλά έχει τη δύναμη να τις πλήξει καίρια σε άλλα σημεία»

Vladimir Putin meets Xi Jinping in June / Reuters
Freepen.gr - Ο Gilbert Doctorow, αναλυτής ρωσικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, λέει ότι οι ΗΠΑ, ιδίως με τον δεύτερο προτεινόμενο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίςα απειλούν να «προχωρήσουν στη σφαγίτιδα» με τρόπο που δεν έχει συμβεί σε καμία από τις προηγούμενες κυρώσεις που χρονολογούνται από το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση της Ρωσίας πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από συμβολικό.

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η Μόσχα για να βλάψει τις ΗΠΑ μάλλον άσχημα. Το ένα είναι μια διακοπή της παράδοσης ρωσικών μηχανών πυραύλων που χρησιμοποιούνται στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα ", δήλωσε στην RT. "Υπάρχουν επίσης πράγματα όπως η απαγόρευση εξαγωγής σπανίων και στρατηγικών μετάλλων στις ΗΠΑ, απαραίτητα για κάθε είδους βιομηχανία, ή η αύξηση των χρεώσεων χρήσης του ρωσικού εναέριου χώρου ή, εναλλακτικά, το κλείσιμο του ρωσικού εναέριου χώρου σε αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ".

Όμως, ο Doctorow και ο Vladimir Vasiliev, από το Ινστιτούτο Μόσχας για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, συμφωνούν ότι η Ρωσία είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει μια προσέγγιση αναμονής παρά να προχωρήσει στο πρώτο χτύπημα.

"Πολλά θα εξαρτηθούν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί. Η πολιτική κυριαρχεί στα οικονομικά σε αυτόν τον τομέα. Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, αλλά οι αξιωματούχοι του Τμήματος Εμπορίου τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πραγματικό πακέτο κυρώσεων εγκαίρως για τις 22 Αυγούστου", δήλωσε ο Βασίλιεφ, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος στο εμπόριο και για τις δύο πλευρές μπορεί να είναι τόσο σοβαρός, ώστε η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην επιδεινώσει την κατάσταση.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια πιο πρακτική απάντηση θα ήταν ασύμμετρη.

"Υπάρχουν δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση των αμερικανικών κυρώσεων που στρέφονται εναντίον άλλων χωρών, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και, μάλιστα, να μεταβεί στην άλλη πλευρά, πράγμα που θα ήταν καταστροφικό για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ", προτείνει ο Doctorow.

Ο David Kotz, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Amherst, προτείνει να κοιτάξει η Μόσχα προς τα ανατολικά.

"Οι ΗΠΑ έχουν θυμάσει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γύρω από το εμπόριο και αυτό θα διευκολύνει τη Μόσχα να βρει συμμάχους στο οικονομικό μέτωπο. Πρώτα απ 'όλα, η Κίνα. Τώρα οι δύο χώρες έχουν ακόμη περισσότερους λόγους να συνεργαστούν ", δήλωσε ο Kotz.

Αν και από γεωπολιτική άποψη, η Κίνα και η Ρωσία, με τις συμπληρωματικές οικονομικές δυνατότητές τους, πάντα έμοιαζαν ως κάτι το φυσιολογικό ενώ η σχέση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Χι Τζίνπινγκ, είναι πολύ θερμότερη από εκείνη των προκατόχων τους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή οικονομική συμμαχία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail