Όταν η Τουρκία του Ερντογάν ήθελε να δανείσει την Ελλάδα
Ο Ερντογάν ήθελε να δανείσει την Ελλάδα το 2010 - Μέσα σε λίγα χρόνια η εικόνα για την οικονομία της Τουρκίας έχει αλλάξει δραστικά. Τα δημοσιεύματα υπήρχαν πριν τις τελευταίες εκλογές, ωστόσο η χώρα βρίσκεται πλέον στην πόρτα του ΔΝΤ.

Από: newsbeast.gr

Η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και πλέον η εικόνα παραπέμπει στο 1999, όταν η χώρα κατέφυγε στο ΔΝΤ.

Μάλιστα πριν μια οκταετία προσφερόταν να δανείσει την Ελλάδα, που τότε έμπαινε στην περιπέτεια.

Το 2010 η Τουρκία του Ερντογάν είχε προσεγγίσει την κυβέρνηση Παπανδρέου προσφέροντας οικονομική βοήθεια. Άλλωστε τότε η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν ευημερούσα.

To γεγονός θυμήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έγραψε στο facebook: «Πώς αλλάζουν οι καιροί…καθώς διαβάζω για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ, θυμάμαι την επίσκεψη του Αλί Μπαμπακάν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2010, λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρέθεσε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Game Over: Η Αλήθεια για την Κρίση»: «Στις 30 Απριλίου, ο Αλί Μπαμπακάν, ο νέος σε ηλικία αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, έφτασε στην Αθήνα για να προετοιμάσει την πρώτη συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Αθήνα μέσα Μαΐου και θα ήταν ένας ισχυρός συμβολισμός της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Όμως ο χρόνος της επίσκεψης δεν ήταν τυχαίος.

Ο Μπαμπακάν ήθελε να δει από κοντά πώς χειριζόμασταν την κατάσταση. Η Τουρκία ήταν περήφανη για τα επιτεύγματά της· οι μεταρρυθμίσεις είχαν αποδώσει και η οικονομία της είχε αναπτυχθεί. ∆εν παρακαλούσε πλέον για να μπει στην ΕΕ· τώρα ήταν απολύτως ικανοποιημένη με την ισχυρή γεωπολιτική της θέση στην ευρύτερη περιοχή. Μετά από χρόνια που ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στην Ελλάδα, αισθανόταν κανείς να πλανάται στην ατμόσφαιρα μια αδιόρατη αίσθηση ικανοποίησης από την πλευρά τους, ότι τα πράγματα είχαν πλέον αντιστραφεί.

Στο τέλος της συνάντησης, όταν είχαμε μείνει μόνον οι τρεις μας στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο Μπαμπακάν –με μεγάλη ευγένεια και περισσή διπλωματία– μας ρώτησε κατά πόσο θα ενδιέφερε την Ελλάδα να λάβει κάποιου είδος δάνειο από την Τουρκία. Στο κάτω κάτω, σε τέτοιες στιγμές είναι που φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι και γείτονες.

Τον ευχαριστήσαμε, εξίσου ευγενικά. ∆εν ήταν αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Σε όλη την περίοδο της κρίσης, ο Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να μην επιτρέψει με κανέναν τρόπο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικών θεμάτων να εμπλακούν με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας».
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...