Όταν ήρθαν οι μοντέρνοι αρχιτέκτονες, η πλατεία Συντάγματος έχασε τα νεοκλασικά της. Μετά έχτισαν και το υπουργείο Οικονομικών

Σύνταγμα γύρω στο 1960. Τα παλιά νεοκλασικά συνυπάρχουν με μεγάλες διαφημιστικές ταμπέλες ΝΕΟΝ. Σύντομα τα κτίρια αυτά θα αποτελούν παρελθόν.

Από: mixanitouxronou.gr

Η μεταπολεμική Ελλάδα κοιτάει μόνο μπροστά. Δεν την ενδιαφέρει τίποτα από το παρελθόν.

Το κτίριο δεξιά, γνωστό ως ξενοδοχείο «Νέα Αγγλία», διανύει τις τελευταίες του μέρες.

Δε θα αργήσει να δώσει τη θέση του στο πολυώροφο κτίριο γραφείων (αρχικά της BP) του αρχιτέκτονα Δ. Παπαζήση.

Τα κτίρια μεταξύ Ερμού και Μητροπόλεως θα αντέξουν έως, περίπου, το 1963.


Πλατεία Συντάγματος. Αθήνα 1930-2013. Οι συγκρίσεις απογοητεύουν. (Φωτογραφία Δ.Δρεπανιά)

Το Μέγαρο Κορομηλά (στη συμβολή με Ερμού), στέγαζε στο ισόγειο το ζαχαροπλαστείο του Ζαβορίτη και κατεδαφίστηκε περίπου έναν αιώνα μετά τη κατασκευή του. Μαζί με το κτίριο στη συμβολή με τη Μητροπόλεως, θα δώσει τη θέση του σε νέο πολυώροφο, το σημερινό υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 το Σύνταγμα θα έχει μια εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία.

Στην πρώτη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Αθανασίου βλέπουμε την Πλατεία Συντάγματος του 1890. Διακρίνεται το Μεγάρο Σκουλούδη (στην θέση του σημερινού ξενοδοχείου King George) και το Μέγαρο Βούρου (στην θέση του σημερινού ξενοδοχείου Athens Plaza). Οι εργασίες για την ανέγερση και των δύο αυτών κτιρίων άρχισαν ταυτόχρονα, τον Αύγουστο του 1873.Το έργο ολοκληρώθηκε, αλλά οι νεοέλληνες τα ισοπέδωσαν όλα, σχεδόν 100 χρόνια αργότερα… Στη θέση του Μεγάρου Γεωργίου Καλλιγά, σηκώθηκε το πολυόροφο κτήριο με την Στοά που ενώνει Καραγ. Σερβίας με Σταδίου. Εις ανάμνηση σήμερα ονομάζεται Στοά Καλλιγά. Το Grand Hotel d’ Athenes & η οικία Βούρου είναι ανάμνηση. Η οικία Βούρου κατεδαφίστηκε τον Μάρτιο του 1963…

Πηγές: billy-files και Η Αθήνα μέσα στο χρόνο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...