Έλα Αλέκο...πόση είναι η ανεργία; Ποοοοση;

Οι πανηγυρισμοί και τα ζήτω για την πτώση της ανεργίας μου έφεραν στο μυαλό μου τον στίχο απο γνωστό τραγούδι έλληνα τραγουδοποιού "αφού και το φεγγάρι το βγάζεις σε λογάριθμους" που αν ήθελα να τον παραφράσω θα έλεγα "αφου και την ανεργία τη βγάζεις σε δημοσκόπηση"

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Η ανεργία σε δημοσκόπηση; Παράλογο θα μου πείτε. ¨Οχι φυσικά. Είναι η νέα μέθοδος υπολογισμού της ανεργίας, επίσημα εδώ και μερικά χρόνια. Ξεχάστε τι λένε τα στοιχεία, ο ΟΑΕΔ, η ΕΡΓΑΝΗ. Ο επίσημος υπολογισμός της ανεργίας πλέον σε όλο τον κόσμο προέρχεται απο δημοσκοπήσεις.
 
Έχω ξαναγράψει για το θέμα αυτό εδώ και εξηγούσα αναλυτικά πως γίνεται αυτό το παράδοξο, να αυξάνει ο αριθμός των ανέργων και τα ποσοστά της ανεργίας να μειώνονται

http://www.freepen.gr/2018/01/blog-post_936.html

όμως δεν είχα βρει μέχρι τώρα το ερωτηματολόγιο της ανεργίας. Το βρήκα όμως (2016) και παραθέτω μερικές απο τις ερωτήσεις του και τα σχόλια μου σε παρένθεση για να καταλάβετε το μέγεθος της κοροϊδίας.

1.Την προηγούµενη εβδοµάδα, από ∆ευτέρα έως και Κυριακή, εργάστηκατε,(1) έστω και µία ώρα µε αµοιβή, (αν δούλεψες εστω και μια ωρα με αμοιβή (!!!) την προηγούμενη εβδομάδα δεν θεωρείσαι άνεργος )

2.Μήπως εργαστήκατε την προηγούµενη εβδοµάδα, έστω και µια ώρα, χωρίς αµοιβή, ως βοηθός στην οικογενειακή επιχείρηση; (αν πέρασες απο το σουβλατζίδικο του πατέρα σου και σου ζήτησε να πας μια παραγγελία σε ενα γείτονα, στο δρόμο για το σπιτι και απαντήσες ναι τότε δεν θεωρείσαι άνεργος)

3. Μας είπατε ότι δεν εργαστήκατε ούτε µια ώρα την προηγούµενη εβδοµάδα. Μήπως είστε αυτοαπασχολούµενος (έχετε µια επιχείρηση ή ασκείτε ελεύθερο επάγγελµα) και δεν εργαστήκατε για κάποιο λόγο, όπως εποχικότητα, κακές καιρικές συνθήκες, κλπ.;

4. Για ποιον ακριβώς λόγο δεν εργαστήκατε καθόλου, την προηγούµενη εβδοµάδα, στην επιχείρησή σας ως αυτόαπασχολούµενος;

(Να το αναλύσουμε λίγο παραπάνω μπας και εργαζεσαι αλλά δεν το ξέρεις)

5. Αν και δεν εργαστήκατε ούτε µια ώρα την προηγούµενη εβδοµάδα, µήπως εργάζεστε, συνήθως, ως βοηθός στην οικογενειακή επιχείρηση; (αν απαντήσεις ναι πάλι δεν θεωρείσαι άνεργος)

Οι ερωτήσεις συνεχίζονται με την ίδια λογική και το μόνο εύκολο είναι να απαντήσεις σε κάποια απο αυτές καταφατικά ώστε να μη συμπεριληφθείς στους ανέργους της χώρας ακόμα και αν δεν έχεις χρήματα να καλύψεις τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

Με αυτές τις εγκεκριμένες απο την Ε.Ε. λογικές ακροβασίες και αλχημείες η ανεργία υπολογίζεται πάντα μέσω δημοσκόπησης και χωρίς να συμπεριληφθούν πραγματικά στοιχεία άλλων οργανισμών, με την ίδια λογική που αν ο γάιδαρος του Χότζα έφαγε 2 μικρά ματσάκια άχυρο την προηγούμενη εβδομάδα δεν θεωρείται νηστικός.

Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον να βλέπεις στη συνέχεια διαπρεπείς εργατολόγους να θεωρούν τα ποσοστά αυτά πραγματικά και στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν την παράνοια της στατιστικής να υπολογίζουν οτι υπάρχει μεγάλος αριθμός αδήλωτων εργαζομένων.

Και η πραγματικότητα ποια είναι; Εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, μόνιμοι μετανάστες σε άλλες χώρες. κοντά στο 1 εκατομμύριο άνεργοι και σχεδόν 500.000 άνθρωποι ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ, τρομακτικός αριθμός το τελευταίο, απο επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος έχει ανέβει στα 322,568 δις ευρώ ή 180,4% του ΑΕΠ.

Εδω να θυμίσουμε οτι η χώρα είχε μπει στα μνημόνια με χρέος 129% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ προέβλεπε (2011) για το 2018 χρέος 163% του ΑΕΠ και για το 2020 σε επόμενη εκτίμηση του (το 2012) για το 2020 129% του ΑΕΠ

http://www.kathimerini.com.cy/gr/ellada/78337/?ctype=ar



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail