Ευρωπαίους πολίτες και ανήλικους θέλει να προσλάβει ο γερμανικός Στρατός!

Ο αριθμός των υπηρετούντων στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια σε τόσο δραματικό βαθμό που εκτός της επαναφοράς της υποχρεωτικής θητείας η Bundeswehr αναζητά λύση στο εξωτερικό και σε μικρές ηλικίες. Από 585.000 προσωπικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διέθεταν στα μέσα του 2018 μόλις 179.000 ενστόλους.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Πέρυσι υπήρχαν 21.000 κενές οργανικές θέσεις ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να αποστρατευθούν οι μισοί εξ όσων υπηρετούν σήμερα. Μια λύση που συζητείται πολύ σοβαρά για την κάλυψη των κενών επάνδρωσης είναι η πρόσληψη ξένων, υπηκόων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο τυγχάνει μεγάλης υποστήριξης από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά στρατιωτικοί αναλυτές και πολιτικοί επιμένουν ότι στους Ευρωπαίους πολίτες που θα έλθουν από το εξωτερικό θα πρέπει να δοθεί γερμανική υπηκοότητα ώστε να μην καταλήξει ο γερμανικός Στρατός μισθοφορικός.


Μια άλλη στρατηγική που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται είναι η στρατολόγηση ανηλίκων. Η Bundeswehr έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσει Γερμανούς και Γερμανίδες κάτω των 18 ετών. Η «περιπέτεια» της Bundeswehr βρίσκεται παντού –στο YouTube, το Facebook, το Instagram, το Snapchat, ακόμη και σήριαλ διαρκείας έξι εβδομάδων έχει γυριστεί με τίτλο «Μali» και θέμα την ζωή οκτώ Γερμανών στρατιωτών της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην δυτικοαφρικανική αυτή χώρα το οποίο είχε 68 εκατομμύρια «χτυπήματα».

Ο γερμανικός Στρατός δεν φείδεται χρημάτων: Μόνο το 2017 ξόδεψε σχεδόν 35 εκατ. ευρώ για να πείσει τους νέους να ακολουθήσουν μια καριέρα στην Bundeswehr, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2011. Σύμφωνα με το Reuters, το 2017 ο αριθμός των ανηλίκων που φόρεσαν στολή ήταν 2.128, δηλαδή το 9% όσων κατετάγησαν συνολικά ή 11,4% περισσότεροι εν σχέσει με το μόλις προηγούμενο έτος.

 

Η κρυφή γοητεία της στολής;

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανηλίκων στρατιωτών στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανέρχεται σε 10.000 και πλέον νεολαίους. «Ήθελα να βιώσω κάτι που θα μου έδειχνε τα όριά μου και να δω πόσο μακριά μπορώ να φθάσω» λέει στο Reuters o Μάρλον που κατετάγη πριν κλείσει τα 18 του χρόνια. Επειδή φυσικά ήταν ανήλικος, χρειαζόταν την έγκριση της μητέρας του η οποία την έδωσε μετά χαράς και δηλώνει πολύ ευχαριστημένη που ο ακατάστατος γιός της θα μπει σε τάξη.

Η «παραπλανητική» εκστρατεία στρατολόγησης ανηλίκων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση ορισμένων πολιτικών και υπερμάχων των δικαιωμάτων του παιδιού. Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι εφόσον επιθυμούν, οι ανήλικοι μπορούν να αποχωρήσουν μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε νέους κάτω των 18 ετών, το ενδεχόμενο σταδιοδρομίας στην Bundeswehr βρισκόταν στις πρώτες πέντε θέσεις καθώς όπως λέει ο Μάρλον «είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να φτιάχνεις αυτοκίνητα»…

Αυτή όμως δεν είναι μια κανονική δουλειά, τονίζει η Ίλκα Χόφμαν της Ένωσης Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Λειτουργών (GEW). «Σε κανένα άλλο επάγγελμα δεν μαθαίνει κανείς να σκοτώνει ούτε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να σκοτωθεί στον πόλεμο. Αυτή είναι η βασική διαφορά».
Το θέμα της στράτευσης είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στην Γερμανία. Πολλοί είναι αυτοί που όχι μόνο δεν θέλουν να πάνε οι ίδιοι στον Στρατό αλλά δεν θέλουν και να πληρώνουν για τις αμυντικές δαπάνες διότι πιστεύουν ότι η χώρα τους δεν κινδυνεύει από κανέναν, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μέρκελ τα τελευταία χρόνια να πείσει για την «ρωσική απειλή».

Ακόμη και σήμερα αρκετοί στρατιωτικοί πηγαίνουν στην δουλειά τους φορώντας πολιτικά και όχι στολή για να αποφύγουν το «στίγμα» που συνοδεύει την στρατιωτική καριέρα στην Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εβδομήντα τρία χρόνια από την λήξη του, η σκιά του πολέμου εξακολουθεί να στοιχειώνει την χώρα.Αλέξανδρος Θεολόγου
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...